Прочитај ми чланак

Одбијен захтев шиптарских сепаратиста, остаје позивни број Србије +381

0

Генерални секретар Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) Амаду Туре рекао је да се позивни телефонски бројеви државама додељују након што постану чланице Уједињених нација и да би настао озбиљан преседан уколико би се Косову омогућило да користи позивни број Албаније.

„Коришћење позивног броја неке друге земље ће створити много техничких проблема“, Арекао је у Туре у Тирани, одговарајући на питање о резолуцији косовске Скупштине о коришћењу позивног броја Албаније – „+355“ уместо позивног броја Србије – „+381“.

„Имамо врло јасно правило о томе и ја бих свим странама саветовао да раде отворено и да сарађују“, напоменуо је Туре, преноси приштинска штампа.

Према његовим речима, последњи позивни број дат је Јужном Судану.

„Када једну земљу признају Уједињене нације онда јој ми додељујемо позивни број. Овај број се додељује два сата после декларације Уједињених нација. Ми доносимо ову одлуку истовремено када и УН. Ми технички припремимо све и касније нема никаквих проблема“, објаснио је процедуру за додељивање позивног броја некој држави, секретар ИТУ-а након састанка са премијером Албаније Саљи Беришом.

Бериша је на конференцији одржаној у петак рекао да се у принципу слаже и додао да ће сачекати и мишљење екперата да би донео коначну одлуку.

 

( РТС )