Прочитај ми чланак

Змаго Јелинчич, једини Словенац кога је грлио Путин: Тужите НАТО поново

0

 Змага Јелинчича, лидера Словенске народне странке, памтимо по оштром противљењу бомбардовању Србије, када је овај политичар кога сматрају тврдим националистом у знак солидарности са Србима допутовао у Београд.

Ових дана борави у Београду где ускоро треба да изађе његова књига о настанку Југославије у којој даје аргументе за тезу да су ту државну творевину стварале оне чланице које су имале државност међу којима није Хрватска.

Књига којој се још не зна назив је заправо магистaрски рад Јелинича који је одбранио у Београду.

 

  Које су основне тезе ваше књиге?

– Хрватска је била ратни плен Србије и Црне Горе које су као делови сила Антанте победиле у Првом светском рату. Хрвати су се тада понашали као да имају сопстевну државност, али их је регент Александар на пријему поводом проглашења ставио тамо где им је место. Наиме, потпредседник Анте Павелић, који се звао као и председник НДХ, рекао је да се држава Срба, Хрвата и Словенаца уједињује са Краљевином Србијом и краљевином Црном Гором. Регент Александар га је одмах исправио и рекао: не, то није истина. Уједињују се земље државе Словенаца, Хрвата и Срба и Краљевине Србија и Црна Гора. Јер, регент је тачно знао да су само словеначке земље имале сопстевену државност на основу царског манифеста из 1804. године и касније на основу манифеста цара Карла од 16. октобра 1918. године. Иза свега, што је чињено у корист Хрватске, стајали су Ватикан и Немци. Ватикан се увек плашио продора православаца према Европи и стално је покушавао да гурне православце што ниже. Они су знали да ако Словенија буде самостална, онда ће Хрвати изгубити свој идентитет и прећи ће на православље, јер се зна да Хрвати јесу Срби који су издали своју веру. То га су се плашили у Ватикану и требао им је јачи бедем према Србији.

Сада када Југославије више нема, све треба да се врати на тренутак пре настанка заједничке југословенске државе. Мало после краја Првог светског рата Карло је направио манифест који је дозволио земљама аустријског дела аустроугарске монархије да саме оснују своје државе и управо тако су Немци створили Дојчостерајх. То је данас република Аустрија, темељи ове државе су овом манифесту. Ми Словенци нисмо то урадили, притисак Ватикана је био прејак и ту смо погрешили. Данас када се треба вратити у оно време, Словенија мора да има могућност да се формира у другом облику уз комплетну Истру и три кварнерска отока Крк, Црес и Лошињ, а на северу у Помурју облик територије врети у време када је и Чаковец био словеначки. Тај део су нам одузели касније, када су основали бановине 1929. године. За Хрвате се зна да им је био потребан договор са Србијом која је била победник Првог Светског рата. Далмација је имала сопствену државност јер није била део Мађарске, слично је била и БиХ која је била форма за себе, имала је управу и у Будимпешти и Бечу. Хрватска као држава никад није постојала, Оно што су они звали Краљевина Хрватска, Краљевина Славонија и Краљевина Далмација, то су глупости. Далмација није била јер није била унутар Мађарског односно Угарског дела монархје, а што се тиче Краљевине Славоније и Краљевине Хрватске, то су само епитафи који немају тежину. Хрвати често фалсификују своју историју исто тако као што су фалсификовалли такозвану листу пакта конвента из 1102. године. То се данас на Западу зна и сви западни историчари знају да је то фалсифитакат из 15. века, али хрватски историчари не желе да се то зна. То је проблематика којом се ова књига бави.

Њени закључци су да и српска и словенска политика треба да узму у обзир међународне правне факте према којима може да се постигне нови договор где би се Србија слободно могла да се врати у свој оквир Барању. Долазимо и до питања Ријеке која је била Мађарска коју су Мађари изгубили, такође ту је и питање Задра који је био италијански јер су Италијани откупили земљу. То ће Италијани тражити.

 

Хрвати су били злочинци, ништа нису платили за то,

Појасните нам мало проблем Истре. Који је основ да сматрате ту територију словеначком?

– Хрвата у Истри је било јако мало. После Другог светског рата Хрвати су издали „Кадастре национали де Истри“, каталог свих породица у Истри и сва презимена која се завршавају на „ић“ они су их хрватизовали, односно то нису више били Словенци, него су сви писани као Хрвати. Када се попис из 1910. године упореди са пописом из 1945. године, можемо видети да у неким селима пре 1910. није живео ниједан Хрват, а да је било око 300 Словенца, а после 1945. по папирима било је 600 Хрвата и пет Словенаца.

Хрвати су били злочинци у Другом светском рату, ништа нису платили за то. Тито и савезници су склопили договор по којим би Југославија остала у комаду. И због тога у Хрватској није дошло до денацификације као у западној и источној Немачкој. А Хрватска је остала усташка. Томе су допринели комунусти, јер се веђина усташа пресвукла после рата у комунисте. Хрватска је покушавала да одузима територије чак и после 1945. године. Када се 1939. стварала бановина Хрватска, кнез намесник Павле дао је Хрватима велеики део српске територије. И тада се почело са продајом српске, и са друге стране словеначке земље. И ви и ми смо много изгубили и ова књига даје могућност да паметна политика направи оно што давно нисмо направили. Сада је та могућност, јер Југославија се распала и све треба да почне из оних темеља који су тада били постављени, и то тако а да се види које су земље имале државност, а то су са једне стране Србија и Црна Гора, а са друге, Словеначке земље, па и Далмација, а БиХ до неког степена.

 

НАТО као нацисти – нема разлике

Били сте против бомбардовања Србије, данас је јасније да је то било потпуно неизбежно. Како сада видите све то?

-Бомбардовање Србије од стране Нато пакта исти је злочин као што је било бомбардовање од стране Немаца 1941. године. Ту нема разлике. То бомбардовање, које су углавном водили Американци, је свињарија првог реда за коју би требало извести пред суд господу Клинтона и све остале. То би требало да се направи, то је већ било па се посустало, а то је грешка јер значи да је онај који јак може да ради било шта.

 

Да ли Србија треба да обнови тужбу?

-Мислим да би то морали и то је обавеза оних који воле Србију. То мора неко направити јер ови људи који су долучили да се Србија бомбардује, нису више на положајима ни у Енглеској ни у Америци, а криви су јер су потписали да се Србија бомбардује. Кривица је на њима. Мислим да би требало изнети на видело шта се стварано догађало. Да се зна на пример да се српска војска одлично борила, јер резултати бомбардовања су били изузетно лоши. Срби су са неба скинули много, много авиона. Не само пар комада него више од 60 авиона је оборено. То је потребно да се напише, јер историја не воли лаж. Можеш да лажеш неко време, али истина изађе на видело.

 

Словенци самосталност дугују Милошевићу

Како цените личност и понашање председника Милошевића?

– Милошевић није тако лош човек. За мене је он позитиван лик, свака му част. Срео сам се са њим и био је врло паметан . Још би нешто рекао: Словенија мора да Милошевићу захвали на самосталности јер 12. октобра 1991. године било је у Хагу заседање које је водио лорд Карингтон на коме су били сви представници република и сви су се слагали да би била добра нека лабава конфедереција. И (Милан) Кучан се слагао са тим, али Милошевић је рекао да нема ништа од тога. Да је рекао: „у реду“, ми Словенци не бих били самостални. Шта је најбитније? Говорило да се Словенија и Хрватска осамостаљују истог дана 25. септембра 1991. године, а то је лаж. Самосталност Хрватске је проглашена 8. октобра 1991. године, а то значи да је Хрватска у склопу СФРЈ напалу Словенију. Али то је тешко објаснити због наших Словенаца који су игноранти, у већини будале које ништа не умеју и не разумеју.

 

Имали сте сусрет са Путином , какво је то било искуство?

-То је било на брду код Крања прошле године Били су ту и неки бизнисмени, председник владе Борут Пахор, а занимљиво председнику парламента нису дозволили да уће. Пахор ми каже: „дођи да те представим Путину“. Али како ја говорим руски лично сам се обратио Путину са „друже“. Не можеш ти Русу да кажеш „господине“. Ја сам иначе спортски пилот како је то и Путин и питао сам га: Владимире Владимировичу, када можемо нешто добро да направимо, да направимо неку федерацију између Русије и Словеније. Он сав одушевљен викну: „То, то“ и загрли ме. Сви су стали и помислили: шта је сад ово, да ли се то тучемо.

Када је Пахор предложио да обиђемо Љубљану, Путин је рекао да је боље да неке мачке гањамо .У Љубљани смо посетили градоначелника. Пахор му дао скије на поклон, а ја скокнем кући – имао само један предмет од дрвета који је наоравио један руски заробљених у Мађарском логору 1941.године и једну кашику која је рађена у логору Оснабрик 1941. године где су били југословенски официри и понеки руски.

Занимљиво да у словеначким медијима о томе није било ни, речи ни фотографије и ја сам од протокола добио једну фотографију на моје инсистирање, мада их је направљено много. Код нас је то тако. Ако неко говори истину нећеш проћи добро. Ако држиш огледало и покажеш какви су то лопови и лопуже, то је исто лоше и горе. Због тога су се Милан Кучан и комуњаре јако потрудили да не уђем у парламент, била је медиска блокада. За то је лично интервенисао Кучан и на телевизији и на новинама. А памћење Словеначких бирача није дуже од три дана, ако те нема у медијима забораве те .

 

У ЕУ су себични

Како видите први период нове власти у Србији и шта би сте ви жељели да видите код ње, када је реч о односима између Србије и Црне горе и генерално?

-Треба да се ојача пословна сарадња што код приватника већ има јер су Словенци овде куповали добре фирме, а сада Срби купују по Словенији . Али најбитније је да не улазите у ЕУ. То је лоше, јер морате да знате да ЕУ размишља само о себи . Доћићемо до тога да ћемо имати Европу у две, можда три брзине. Дакле треба знати да ако уђеш у голф клуб треба платити велику чланарину, а кад си унутра неки играју голф, а неки гурају колица. Поскупиће вам све, удариће вас по џепу, забраниће вам да печете ракију. Мислим да са паметном фискалном политиком можете и без чланства у ЕУ. Учите на примеру Немачке из Првог светског рата. Они су имали дугове и онда су почели штампати новац и брзо враћати те дугове. Кад ти вратиш 1000 евра у динарима, који ујутро вреде толико, а навече 50 евра, то се брзо врати. Тако и Словенци раде. Када су они могли, можете и ви и онда се извучете .

Како би ви решавали Косово?

– Косово је велики проблем и ту би могли на северу да урадите што су урадили и Шиптари, а то је да се направи неки цивилни скуп и да се огласи тај део територије слободним. Знамо да је тај северни део Тито дао Косову на исти начин. Понављам, не смете то на официјелном него, на цивилном нивоу. Треба пажљиво да прочитате оно што су рекли око проглашења Косовас у Хагу (Међународни суд правде ) јер треба да кажете: ако сте ви могли на тај начин, можемо и ми. То исто су направили Руси у Јужној Осетији и Абхазији. Шта је потребно? Потребна је јака политика, људи који стоје иза својих речи и дела и да им није приоритет како себи утрпати лове у џеп.

 

Извор ( Правда )