Прочитај ми чланак

Званичник Стејт департмента поднео оставку због Бајденових одлука о наоружавању…

0

Званичник америчког Стејт департмента Џош Пол, који је радио у агенцији одговорној за трансфер оружја америчким савезницима, поднео је оставку због неслагања са, како је навео, одлукама администрације америчког председника Џозефа Бајдена да убрза испоруку оружја Израелу.

Пол је радио као један од директора Бироа за политичко-војна питања Стејт департмента.

„Не могу да подржим низ важних политичких одлука, укључујући пожуривање слања више оружја једној страни у сукобу, за које верујем да су кратковиди, деструктивни, неправедни и противречни самим вредностима које јавно заступамо“, саопштио је Пол на ЛинкедИну.

Он је навео да, иако признаје „монструозност” Хамасовог напада на Израел, такође верује да ће одговор Израела „довести само до веће и дубље патње” за Израелце и Палестинце.

„Одговор ове администрације – као и већег дела Конгреса – је импулсивна реакција изграђена на пристрасности потврде, политичкој погодности, интелектуалном банкроту и бирократској инерцији“, додао је.

У среду је Њујорк тајмс известио да Бајден планира да затражи од Конгреса да одобри 10 милијарди долара „углавном војне помоћи“ Израелу.

Пол је описао Биро за политичко-војна питања као „орган америчке владе који је најодговорнији за трансфер и снабдевање оружјем партнере и савезнике“.

„Знао сам да (улога) није без моралне сложености и моралних компромиса, и дао сам себи обећање да ћу остати све док будем осећао да штета коју бих могао да учиним може бити превагнута добрима које могу да учиним. Одлазим данас јер верујем да сам у нашем садашњем курсу, у погледу наставка – заиста, проширеног и убрзаног – снабдевања Израела смртоносног оружја, дошао до краја те нагодбе.

Бајден се у среду у Тел Авиву састао са Бењамином Нетанијахуом, израелским премијером. Бајден је рекао да је позвао Израел на уздржаност и рекао да се Нетанијаху обавезао да ће дозволити да очајнички потребна хуманитарна помоћ стигне у Газу.