Прочитај ми чланак

Због пројеката за копање литијума у САД 23 милиона људи изложено токсичном отпаду

0

Нова студија открила је да су десетине милиона Американаца били изложени токсичном отпаду као резултат напора WЕF-а да пређе на такозвану „зелену енергију“.

23 милиона људи је сада изложено отицању токсичне воде из рудника.

Извештај наглашава разорне последице журбе за преласком на „зелену” енергију.

Потражња за рударењем минерала потребних за батерије аутомобила на електрични погон загадила је 500.000км река и уништила преко 16 милиона хектара пољопривредног земљишта.

Слаyнеwс.цом извештава: Истраживачи су открили да је 23 милиона људи широм света, као и 5,72 милиона стоке, преко 16 милиона хектара наводњаваног пољопривредног земљишта и преко 500.000км река, контаминирано токсичним нуспроизводима рударства који продиру у воду.

Ово рударење метала укључује многе такозване „ретке елементе“ који су неопходни за производњу високотехнолошких соларних ћелија, ветротурбина и батерија потребних за складиштење одрживе „зелене“ енергије.

Док се нова студија фокусира на утицаје на животну средину, глобално рударство ових елемената недавно се суочило са шокантним тужбама против великих технолошких компанија, укључујући Apple, Google, Microsoft и Teslu.

Компаније су оптужене да подржавају ропство деце у Конгу, одакле долази 70 одсто кобалта у индустрији.

„Брзи раст у глобалном рударству метала је кључан ако свет жели да пређе на зелену енергију“, приметио је Крис Томас, зоолог са Универзитета Линколн, чија је специјалност просторна екологија и претње глобалном водоснабдевању.

Томас је водио анализу и моделирање за нову студију, која је објављена у часопису Сциенце.

Томас и његове колеге су развили нову базу података, подржану тестирањем на терену, која сада мапира стотине квадратних километара река и поплавних равница контаминираних овим индустријским процесима широм света.

Разарања изазвана овом контаминацијом, открили су, била су широко распрострањена и захватила су укупно 479.200 км речних система и преко 164.000 квадратних километара поплавних подручја широм света.

Али, Северна Америка се истиче као највише погођена.

Сједињене Државе и Канада имају 123.280 миља загађених речних система и приближно 10,7 милиона хектара загађених поплавних равница.

Али штета није била много већа у Јужној Америци са 50.766 миља река и преко 9,5 милиона хектара поплавног подручја.

У Азији, континент има око 37.842 речне миље и око 4 милиона хектара поплавне равнице загађене отпадом из рударства метала.

Марк Маклин, директор универзитетског Линколновог центра за воду и планетарно здравље, који је предводио међународни тим који стоји иза новог истраживања, рекао је да предвиђа да ће мапе и алати за моделирање нове студије помоћи у спречавању будућег непромишљеног рударења.

„Очекујемо да ће ово олакшати ублажавање утицаја историјског и садашњег рударства на животну средину“, рекао је Маклин.

„Наш нови метод за предвиђање распршивања рудничког отпада у речним системима пружа владама, регулаторима животне средине, рударској индустрији и локалним заједницама алат који ће им, по први пут, омогућити да процене утицаје рударства ван локације и низводно на екосистеме и здравље људи“.

Забринутост око тога колико може бити лош еколошки утицај рударства метала на одрживу технологију је компликована због разноврсности укључених ресурса, што може довести до поређења „јабуке и наранџе“.

Према Иницијативи за еколошка решења МИТ-а, технологије зелене енергије као што су турбине на ветар и електрични аутомобили често захтевају много више ископаних минерала него садашња инфраструктура за фосилна горива.

Један електрични аутомобил, на пример, захтева шест пута више металних и минералних материјала него аутомобил са мотором са унутрашњим сагоревањем, извештава универзитетски тим МИТ-а.

У међувремену, ветроелектрана захтева девет пута више ових ископаних једињења него традиционална електрана.