Прочитај ми чланак

Западни медији:Нема помоћи од Америке – Украјина размишља о производњи свог оружјa

0

Украјина жели да одустане од западног оружја и да почне да производи своје, услед потешкоћа са усвајањем закона о помоћи Кијеву у америчком Сенату, пише амерички лист „Вол стрит џурнал“.

Аутор чланка оцењује да ће опоравак индустрије оружја у Украјини трајати годинама, а и мало је вероватно да ће западни произвођачи правити у тој земљи „најсавременије оружје“.

Истиче се да је сопствена производња оружја актуелна посебно у овом моменту када у САД расте отпор по питању одобравања новог пакета помоћи Украјини. Западне залихе оружја се исцрпљују, а знакова да ће се сукоб завршити за сада – нема, оцењује се у тексту.

Подсећамо, помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан потврдио да америчка администрација неће моћи да настави са испорукама оружја и војне технике Украјини након што се коначно потроше средства за помоћ Кијеву, које је претходно издвојио амерички Конгрес.

Раније је саопштено да нацрт закона о издвајању више од 100 милијарди долара помоћи Украјини, Израелу и Тајвану није прошао процедурално гласање у Сенату САД.