Прочитај ми чланак

Западни медији: Руски дронови ефикасно откривају положаје украјинске војске

0

Руски дронови ефикасно откривају положаје украјинских снајпериста, пише лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на украјинске војнике.

Како се наводи, „за свако повлачење обарача плаћа се цена“, пошто дронови и термовизијски уређаји због топлоте које емитује тело могу да открију положаје чак и добро камуфлираних снајпериста.
Истиче се да руски дронови лако откривају и „прашину, дим, а понекад и варнице које се појављују приликом пуцања из оружја великог калибра брзином од преко 800 метара у секунди“.

Војници Оружаних снага Украјине такође су скренули пажњу на професионализам руских снајпериста.

„Имају одличне момке, ефикасне. Мислим да никада не треба потцењивати противника“, рекао је неименовани украјински војник за „Њујорк тајмс“.

Како је саопштило руско Министарство одбране, украјинска војска од 4. јуна предузима неуспешне покушаје офанзиве. Руски председник Владимир Путин изјавио је 12. септембра да су Оружане снаге Украјине за три месеца изгубиле 71,5 хиљада војника, 543 тенка и скоро 18 хиљада оклопних возила, различите класе. Према речима шефа државе, украјинска контраофанзива нема резултата.