Прочитај ми чланак

Захарова: Сакашвили и мајдан ─ дело Вашингтона

0

Начелника војног комитета НАТО-а Роба Бауера треба подсетити да су и бивши председник Грузије Михаил Сакашвили и мајдан у Украјини дело Сједињених Америчких Држава, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући сукобе у Јужној Осетији и Украјини.

„Штета што адмирал није додао да су и Сакашвили (бивши председник Грузије Михаил Сакашвили) и мајдани дело Сједињених Америчких Држава и нису ништа друго до амерички провокативни пројекти“, написала је Захарова на свом Телеграму.

Раније је Бауер изјавио да су земље НАТО-а почеле да се припремају за конфронтацију са Русијом и враћају принципима колективне одбране од глобалног непријатеља још 2008. године, након оружаног сукоба у Јужној Осетији.

У ноћи 8. августа 2008. Грузија је из вишецевних ракетних система „Град“ гађала Јужну Осетију. Грузијске трупе напале су Јужну Осетију и уништиле део њене престонице Цхинвали. Русија је, штитећи становнике Јужне Осетије, од којих су многи прихватили руско држављанство, послала трупе у земљу и, након пет дана борби, протерала грузијску војску из региона.

Москва је 26. августа 2008. године признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. Руски лидери више пута су изјављивали да признање независности две бивше грузијске аутономне области одражава постојеће реалности и не подлеже ревизији. Грузија и даље не признаје Абхазију и Јужну Осетију као независне државе и сматра их својим регионима.