Прочитај ми чланак

Захарова: Продужавање прехрамбеног споразума за САД и ЕУ нека врста „хладног туша“

0

Одлука донета у Москви да се продужи прехрамбени споразум је за САД и ЕУ нека врста „хладног туша“, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Схватамо да је одлука коју је донела Москва за Американце и Европљане нека врста ‘хладног туша’. Разумемо и да у западним престоницама није било сумње да ће и даље све ићи по сценарију који им одговара, у којем је руски пољопривредни извоз блокиран, а извоз жита из Украјине се несметано и узлазном путањом наставља, доносећи значајан профит украјинском режиму, укључујући и плаћање река западног наоружања и муниције Украјини“, наводи се у саопштењу.

Према њеним речима, први коментари међу којима су и они из Вашингтона и представништва ЕУ у Москви, у вези са објављеним руским ставом о продужавању Црноморске иницијативе за извоз украјинских производа „задивљују својим лицемерјем, непрофесионалношћу, и потпуним искривљавањем стварних чињеница“.

Додала је да нису мање лицемерне и новонастале тврдње Вашингтона да руски пољопривредни извоз не спада под једностране санкције САД, као и санкције њихових сателита.

„У стварности је ситуација сасвим супротна“, подвукла је Захарова.

Напоменула је да није било и неће бити напретка да се „Росељхозбанка“ прикључи СВИФТ-у, обнављању испорука пољопривредне технике и резервних делова у Русију, укидању ограничења за осигурање и приступа лукама за руске бродове и терет, као и деблокирању рачуна и финансијских активности домаћих компанија за производњу ђубрива.