Прочитај ми чланак

За руску ПВО нема невидљивих авиона

0

Руски противваздушни ракетни системи виде све западне „невидљиве“ (стелт) авионе, укључујући Ф-22 и Ф-35, саопштио је генерални конструктор Концерна „Алмаз Антеј“ Павел Созинов.

„За нас данас нема неприметних циљева. Све варијанте авиона, било да су ‘стелт’ авиони или обични типа Ф-15, Ф-16, све врло добро виде наши радари, наши противваздушни ракетни системи који обезбеђују сигурну заштиту од њих. Без обзира на благо смањење области детектовања Ф-22 и Ф-35, обезбеђује се ефикасан рад радара наших савремених система“, објаснио је Созинов за Спутњик.
Он је додао да су „стелт“ технологије способне да у условима сметњи смање област детектовања ових авиона и, сходно томе, област њиховог погађања.

„Повећање ефикасности борбе против прикривених циљева такође се обезбеђује мултипозиционом конструкцијом наших система“, рекао је Созинов.

„Стелт“ технологије укључују бројне мере за смањење радарског потписа авиона. Конкретно, то су посебни облици трупа који повећавају шансе да се радио-талас одбије од радарског пријемника. Такође се на „стелт“ авионима широко користе радио-апсорбујући премази. Још једна мера је смањење броја техничких прореза на телу авиона и пренос оружја унутар трупа како би се додатно смањило одбијање и расипање радио-таласа према пријемнику зрачења непријатељског радара.

Не може се сакрити од ракета С-400

Созинов је истакао да није могуће сакрити се иза хоризонта од ракета противваздушног ракетног система С-400 „Тријумф“.

Према његовим речима, систем С-400 је добио кардиналне предности увођењем ракета дугог домета са активном радарском главом за навођење, која пружа могућност гађања циљева иза хоризонта.

„Ако се циљ подигао изнад хоризонта, ми смо га приметили и лансирали ракету, а онда је одједном циљ поново отишао иза хоризонта – то га ипак неће спасити“, истакао је он.

Генерални конструктор је објаснио да противавионске ракете са активним главама за навођење омогућавају циљање чак и приликом одласка иза радио-хоризонта у односу на локатор навођења, што повећава ефикасност и стабилност рада читавог система.

Западне хиперсоничне ракете нису проблем за руске системе

Западне хиперсоничне ракете не представљају велики проблем за руске противваздушне ракетне системе, Русија може успешно да их обара, навео је Созинов.

„Било која хиперсонична ракета – и постојећа и она која ће потенцијално бити направљена – за нас не представља проблем“, приметио је он.

Како је навео, само повећање брзине ракета не носи значајне непријатне последице.

Он је објаснио да свака хиперсонична ракета може да лети према циљу максималном брзином само на великој висини, а приликом приближавања циљу висина се смањује, улази у атмосферу и губи брзину.

Конструктор је нагласио да Концерн „Алмаз Антеј“ одавно живи у „хиперсоничној стварности“, будући да скоро све балистичке ракете које користе противваздушни ракетни системи компаније лете хиперсоничном брзином.

Раније су Сједињене Америчке Државе објавиле да стварају програм за сопствене хиперсоничне ракете чија би максимална брзина лета требало да буде 17 маха.

Концерн „Алмаз Антеј“ је водећа руска компанија за производњу система за борбу против свих средстава ваздушно-космичког напада. Концерн је направио познате противваздушне системе као што су „Тор“, „Бук“, „С-400“ и други.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!