Прочитај ми чланак

Вучићев режим званично позвао Била Гејтса да гради нуклеарке по Србији!

0

Директор ЈКП “Београдске електране” Раде Баста изразио је уверење да је “нуклеарна енергија једини начин да се постигне енергетска ефикасност и енергетска стабилност у Србији”.

Баста је у интервјуу за нови број недељника Нови магазин рекао да „позива америчке компаније ТераПауер (TerraPower) и Екселон Корпорејшен (Exelon Corporation) да граде прву нуклеарну електрану у Србији“.

TerraPower је у власништву главног корона/вакциналног лобисте и финансијера масовне контроле Бил Гејтса.

„Технологије које примењују ове две америчке компаније имају најповољније цене и пружају максималну безбедност. Они нуде да за период од седам година изграде и пусти се у рад постројење са капацитетом од 350, до чак 500 мегавата, са могућношћу складиштења енергије и сигурношћу која досад није постојала у нуклеарним постројењима“, рекао је Баста.

Он је нагласио да су “модуларне нуклеарне електране за сад као технолошка иновација најбоље решење и имају низ предности, стварају мање радиоактивног отпадног материјала, ефикасније су и много лакше могу да се прикључе на сваку енергетску мрежу”.

Према његовим речима, присуство Русије у енергетском сектору велико је у Србији и “она би као будућа чланица Европске уније (ЕУ) требало да прави партнерства са САД и ЕУ ради успостављања енергетске безбедносне и сигурности”.

“Стога је веома важно да пројекат нуклеарног постројења буде америчка технологија, као и едукација наших будућих кадрова”, рекао је Баста.