Прочитај ми чланак

Војни дипломата: Проширење сукоба погодиће Одесу и Херсон

0

Командант Заједничког оперативног штаба Оружаних снага Украјине, Сергеј Наев, је у интервјуу за Еј-Би-Си рекао, да украјинска команда страхује, да ће се сукоб проширити изван истока и југа бивше совјетске републике.

Према речима генерал-потпуковника, то ће се догодити ако Руска Федерација настави да повећава производњу наоружања и развија војне технологије.

„Спремамо се за ово. Градимо одбрамбене структуре, постављамо мине и обучавамо наше трупе“, рекао је Наев.

Новинари канала су истакли, да украјинске трупе нису успеле да постигну значајнији успех 2023-ће. То се догодило због континуиране супериорности руских оружаних снага у ваздуху, и сталне модернизације наоружања Руске Федерације. Поред тога, временски услови у северозападном региону су се недавно значајно погоршали.

Заузврат, изјаву украјинског генерала прокоментарисао је дописни члан Академије војних наука Русије и војни дипломата, Александар Бартош.

Према његовим речима, постоји неколико региона бивше совјетске републике који могу бити приоритет руске команде.

„Једноставно, сада није могуће са сигурношћу говорити о томе, како ће се одвијати догађаји на линији борбеног додира. Можемо само рећи да је проширење сукоба заиста могуће. Не искључујем интензивирање снага на харковском правцу, као и у Одеској и Херсонској области. Међутим, овде желим да истакнем да су то само претпоставке“, рекао је Александар Бартош.

Истовремено, саговорник публикације, настављајући да говори о могућности проширења сукоба, рекао је, да украјинске оружане снаге користе тренутну ситуацију и формирану линију контакта, нападајући положаје руских трупа из дубине.

„Украјина наставља да лансира своје поморске беспилотне летелице на Крим са територије Одесе, тако да је, искључиво по мом мишљењу, овај регион сада од посебног значаја за Руску Федерацију. Међутим, да је све тако једноставно, све би се одавно завршило“, додао је војни дипломата.

Неопходно је подсетити, да је бивши аналитичар америчке Централне обавештајне агенције Лари Џонсон својевремено говорио о значају Харкова и Одесе. Он је напоменуо, да би Украјина могла да изгуби контролу над овим градовима, ако Кијев одбије да закључи мировни споразум са Руском Федерацијом.