Прочитај ми чланак

Вештачка интелигенција ће окончати људску доминацију за 5 година (ВИДЕО)

0

Највиши званичници глобалистичког Светског економског форума (WЕF) балаве при помисли да ће људском расом ускоро „доминирати“ вештачка интелигенција (АИ).

Двојица високорангираних чланова WЕF-а сели су за интервју са глобалистичким издањем The Economist у власништву породице Rothschild како би разговарали о порасту машина са АИ погоном.

Мустафа Сулејман, суоснивач компаније  Google DeepMind за вештачку интелигенцију, и Јувал Ноа Харари , виши саветник WЕF-а и његовог оснивача Клауса Шваба, разговарали су о томе колико ће вештачка интелигенција бити напредна за пет година.

Сулејман, архитекта програма WЕF-а и кључни члан Швабовог „Управног одбора“, предвидео је да ће у року од пет година вештачка интелигенција заменити многе свакодневне задатке које људи данас обављају.

Један од примера који је навео је да би АИ упућивала и примала телефонске позиве да би се договорила са људима и другим машинама.

Сулејман је ликовао да би вештачка интелигенција могла да замени људе у „многим деловима наше економије“.

Након што је чуо Сулејманова предвиђања, Харари се смејао од уха до уха док су га питали да ли га то предвиђање испуњава „ужасом“.

„Ово је крај људске историје“, изјавио је Харари, гласни заговорник атеизма .

„Није крај историје – крај историје којом доминирају људи.”

Другим речима, планови WЕF-а за будућност ће обезбедити да људи више неће бити доминантна животна сила на Земљи.

Као футуристички филозоф, Харари верује да је АИ технологија мотор за његову визију дистопијске пропасти.

Често говори о томе како се људска бића стапају са машинама и на крају њима доминирају.

Његове књиге такође истражују планове за футуристички биотехнолошки свет у коме су интелигентни биолошки организми надмашени сопственим креацијама.

„Хомо сапиенс каквог познајемо ће нестати за век или тако нешто“, предвидео је он раније.

Како је извештавала Нулта Тачка , Харари је прошле године тврдио да ће „климатске промене“ створити „технолошку Нојеву барку“ на Земљи која ће бити од користи само „елитама“.

Током дискусије на Самиту економије у Ворвику у септембру прошле године, Харари је тврдио да ће светске „елите“ моћи да искористе своју моћ да избегну глобално масовно изумирање.

Према Харарију, такозване „елите“ ће моћи да се заштите од планетарних катастрофа док остатак човечанства нестане.

Харари је изнео примедбе док је разговарао о „климатским променама“, које је описао као „најхитнију претњу са којом се човечанство суочава“.

Током одвојене расправе, Харари је такође сугерисао да би вештачка интелигенција могла да се користи за преписивање верских списа као што је Библија .

Он тврди да ће коришћење вештачке интелигенције за писање глобализоване „нове Библије“ створити уједињене „религије које су заправо тачне“.

На самитима у Давосу 2020. и 2018. Харари је држао главне говоре о будућности човечанства на главној сцени Конгресне сале WЕF-а.

Са шефовима држава редовно разговара о глобалним темама и својим антихуманим визијама за будућност.

Мустафа Сулејман је британски истраживач вештачке интелигенције и предузетник који је суоснивач и бивши шеф примењене вештачке интелигенције у Google DeepMind-у.

Тренутно је суоснивач и извршни директор Inflection AI , AI студија, и програмер Пy.

Тим Инфлецтион укључује неке од најбољих стручњака за вештачку интелигенцију у индустрији који су раније радили у DeepMind-u, Google-u, Meta, Microsoft-u и OpenAI-у.

Сулејман је такође члан одбора The Economist-а и члан Управног одбора WЕF-ове Алијансе управљања вештачком интелигенцијом која је покренута у јуну .

Остали чланови Управног одбора ВЕФ-а су:

Nick Clegg – председник глобалних послова, Meta Platforms Inc.
Гери Кон – потпредседник, ИБМ
Бред Смит – потпредседник и председник компаније Microsoft
Кент Вокер – председник за глобалне послове,Google

Сулејманова књига „Надолазећи талас: технологија, моћ и највећа дилема двадесет првог века“ објављена је у септембру 2023.

Суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс похвалио је књигу као „одличан водич за навигацију у временима без преседана“.

The Economist је био домаћин дискусије између Харарија и Сулејмана о њиховим плановима о томе како ће АИ утицати на нашу непосредну будућност.

На питање какав ће живот бити за људе за пет година, Сулејман је рекао: „Они од нас који смо на самом врху, који тренирамо највеће АИ моделе, обучаваћемо моделе који су преко хиљаду пута већи од онога што тренутно видите данас… видећемо у наредних пет година способне вештачке интелигенције.

Он је описао своју дистопијску визију света у коме ће АИ телефонирати „другим људима“ да преговара и позива друге АИ да успоставе прави редослед у ланцу снабдевања.

АИ ће моћи да користи интерфејсе за програмирање апликација (АПИ), софтвер који обрађује пренос података између система, тако да ће моћи да комуницира са веб локацијама, базама знања и продавницама информација.

Након што је Сулејман изнео своју визију, Харари је рекао: „…за мене, оно што смо управо чули, ово је крај људске историје.

„Није крај историје – крај историје којом доминирају људи.

„Историја ће се наставити са неком другом контролом.”

Било је занимљиво да је Харари рекао „ неко други има контролу“.

Да ли је употреба речи „неко“ уместо „нешто“ требало да се односи на оне који ће контролисати технологију?

Слично томе, Сулејман је такође поменуо „способну вештачку интелигенцију“ која комуницира са „другим људима“.

Идеју спајања људи са машинама често промовишу Харари и WЕФ.

Године 2014, лидер WЕF-а Клаус Шваб описао је своје планове за „ Четврту индустријску револуцију “ као „глобализацију 4.0“.

Шваб је рекао да ће његов план „довести до [ ] фузије нашег физичког, нашег дигиталног и нашег биолошког идентитета.

Вероватно су Харари и Сулејман погрешили, али будите свесни језика и психологије који се користе за индоктринирање људи да прихвате њихову идеологију.

На питање да ли се вештачка интелигенција може обуздати као што је Сулејман предложио, Харари је одговорио: „Ако су људи подељени међу собом и буду у трци у наоружању, тада постаје готово немогуће обуздати ову ванземаљску интелигенцију…

„Склон сам да више размишљам о томе као о стварној инвазији ванземаљаца.”

„Као да неко долази и говори нам да постоји флота, ванземаљска флота свемирских бродова која долази са планете Циркон, или шта већ, са супер, са високо интелигентним бићима.

„Они ће бити овде за пет година и преузети ће планету.

„Можда ће бити фини, можда ће решити рак и климатске промене, али нисмо сигурни.

„Са овим се суочавамо осим што ванземаљци не долазе у свемирским бродовима са планете Циркон; долазе из лабораторије.

„Знамо да ће они бити веома интелигентни и да ће барем потенцијално имати агенцију и ово је веома застрашујућа мешавина.