Прочитај ми чланак

Велики светски Потрес: Кина почела продају америчког јавног дуга

0

Кина је значајно смањила своја улагања у државни дуг Сједињених Држава. Ове податке је поделио јапански новинар Иори Кавате.

Током протеклих неколико месеци, кинеске инвестиције у америчке државне обвезнице су смањене за 9%, и износиле су 970 милијарди долара од јула 2022. Пекинг продаје америчке хартије од вредности из страха да не понови судбину Русије, која је била под санкцијама. Ово преноси публикација „Nikkei Asia“.

„Овај пад је највећи од 2016. То се поклопило са повећањем удела у трезорима на Кајманским острвима од 38,5 милијарди долара, и на Бермудским острвима од 7 милијарди долара, оба позната пореска раја. То сугерише да Кина крије део своје доларске имовине у јурисдикцијама, које ће јој омогућити да заобиђе западне санкције“, напомиње аутор јапанске публикације.

Кинеске власти објашњавају продају дуга америчке владе намером, да се избегну ризици повезани са повећањем стопа од стране америчких Федералних резерви.

Међутим, већина стручњака се слаже, да је то урађено збод санкција које је Запад увео Русији, услед чега је замрзнут део девизних резерви Руске Федерације. Кина страхује да би такве мере могле бити примењене на њу, па се ослобађа ризичне имовине.

„Пекинг би могао да буде одсечен од великог дела својих девизних резерви, које прелазе 3 трилиона долара, са огромним импликацијама на кинеску економију“, рекао је колумниста „Никкеи Асиа“.

Поступци Кине значе, да се све мање ослања на амерички долар, као своју главну валуту за измирење трговинских плаћања.

Русија следи сличан курс, и почела је све више да користи кинески јуан у међународним трговинским трансакцијама. Према СВИФТ-у, Руска Федерација је у јулу била на трећем месту у свету, по броју плаћања у кинеској валути.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!