Прочитај ми чланак

Вашинтон пост: Бајденов предак ножем избо саборца, Линколн га помиловао јер је…

0

Бајденов пра-пра-прадеда по оцу био је лојалан циљу Уније, па му је дозвољено да оде кући на своју фарму у Мериленду

Новооткривенa владинa документa наводно су показала да је претка председника САД Џозефа Бајдена помиловао Абрахам Линколн након што је изведен пред војни суд пошто је избо ножем колегу током грађанског рата.

Председник Линколн је издао помиловање у септембру 1864. године, те омогућио Бајденовом пра-пра-прадеди по оцу Мозесу Џонсону Робинету да оде кући на своју фарму у Мериленду, пише „Вашингтон пост“ позивајући се на документа из америчког Националног архива, где је наведено да је Робинет добио казну двогодишњег тешког рада пошто је осуђен због туче у војном кампу у Вирџинији.

Робинет је у то време радио као ветеринар, задужен за коње и мазге које су вукле артиљеријска кола. До туче је дошло у марту 1864, пошто је бригадни мајстор Џон Александер приговорио на коментар који је Бајденов предак упутио куварици. Робинет је затим ножем повредио Александера и није успео да убеди пороту да је то било у самоодбрани.

Међутим, убрзо након што је почео да служи затворску казну у близини Ки Веста на Флориди, тројица официра написала су апел за помиловање, тврдећи да се ветеринар бранио од већег и јачег човека, али и истичући да је Робинет био лојалан циљу Уније, односно влади Абрахама Линколна, и да се супротстављао плановима издајника који су покушавали да униште владу. 

Историчар Дејвид Герлеман, који је написао чланак за „Вашингтон пост“, рекао је да су новооткривени записи помогли да се попуни непознати део Бајденове породичне историје, те да је откривена веза између два америчка председника.