• Почетна
  • СВЕТ
  • У делу града Херсона, који је под контролом Украјине, одјекују експлозије
Прочитај ми чланак

У делу града Херсона, који је под контролом Украјине, одјекују експлозије

0

Руска војска пресрела је више дронова изнад Брјанске области и у близини Крима. У међувремену, поново су одјекнуле експлозије на западу Украјине.

18:07 
У Дњепарском округу града Херсона који је под контролом Украјине одјекнуле су експлозије, саопштио је начелник градске управе којег су поставиле украјинске власти Роман Мрочко.
 
17:01 
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској, Кировоградској, Дњепропетровској и Николајевској области Украјини, следи из података са онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
Ваздушна опасност такође је на снази на деловима територије Херсонске и Запорошке области под контролом Кијева.
 
15:38 
Британски министар спољних послова Дејвид Камерон је после посете Кијеву посетио Одесу, где је најавио издвајање 18,4 милиона фунти (23 милиона долара) за пружање хуманитарне помоћи Украјини, саопштио је Форин офис.
Како се наводи у саопштењу, 10 милиона фунти (12,4 милиона долара) ићи ће на располагање Украјинском друштву Црвеног крста. Још седам милиона фунти (8,7 милиона долара) ће ићи конзорцијуму предвођеном НВО „Nonviolent Peaceforce“, који подржава добровољне организације које испоручују хуманитарну помоћ у опасна подручја у близини линија фронта. Осим тога, 1,4 милиона фунти (1,7 милиона долара) ће добити „Mercy Corps“, међународна невладина организација која делује у Украјини и помаже жртвама оружаних сукоба.
У саопштењу се додаје да ће Лондон заједно са својим партнерима наставити да помаже Кијеву да извози храну из црноморских лука.
 

14:12

Украјински председник Владимир Зеленски тврди да је Кијев створио флоту беспилотних пловила која већ функционише у Црном мору.

„Први пут у свету, у Црном мору је почела да делује флота поморских дронова – украјинска флота“, рекао је он у обраћању Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње.

Крајем августа украјински портал Дефенс експрес јавио је да је у Оружаним снагама Украјине створена посебна бригада за рад са поморским дроновама-камиказама. У септембру је Зеленски рекао да земља ствара флоту поморских дронова.

Руско Министарство одбране редовно извештава о уништавању украјинских беспилотних пловила у Црном мору и уништавању складишта и производних локација за такве дронове.

12:21

Главно из извештаја руског Министарства одбране:

▪На купјанском правцу одбијена су три украјинска напада у подручју Синковке и Загорујковке. На краснолиманском је одбијен један напад Оружаних снага Украјине. Укупни губици украјинских снага на два правца износили су око 285 људи.
▪На доњецком правцу одбијено је 14 непријатељских напада, док су гађаји украјински положаји на јужнодоњецком правцу. Укупни губици Оружаних снага Украјине износили су око 310 војника.
▪У запорошком правцу изведени су напади на украјинске положаје у подручју Работина, Успеновке и Малог Токмачка. Овде и на Херсонском правцу укупни губици Оружаних снага Украјине износили су 170 људи.
▪Украјински МиГ-29 оборен је у подручју Красноармејска.

09:50

Експлозије су одјекнуле у регионалном центру Николајевске области, граду Николајеву, преносе украјински медији.

Детаљи нису наведени.

09:38

Само два дана по ступању на место министра спољних послова Велике Британије, Дејвид Камерон се у Кијеву састао са Владимиром Зеленским.

07:12

У Хмељницкој области, запад Украјине, одјекнуле су експлозије, јављају украјински медији.

07:09

Кијевски режим је још једном покушао да изведе терористички напад на руску територију користећи беспилотне летелице, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Дежурни системи противваздушне одбране уништили су две украјинске беспилотне летелице изнад територије Брјанске области, још три беспилотне летелице су пресретнуте изнад Црног мора, у близини обале Републике Крим“, наводи се у тексту.

Губернатор Брјанске области Александар Богомаз појаснио је да су два дрона уништена на прилазу регионалном центру. Повређених нема, нити материјалне штете, на лицу места су изашле хитне службе.