Прочитај ми чланак

Француска револуција: Масовне демонстрације и сукоби са полицијом (ВИДЕО)

0

Французи се неуморно боре, од 16. марта протестују 24 часа, сваку ноћ се млади туку са Макроновом полицијом. Запослени у Јавном сектору штрајкују већ три недеље и за то време блокирају рад својих пословница (путари блокирају путеве, железничари пруге, лучки радници луке, ђубретари не односе смеће, радници рафинерија и складишта нафте држе у обручу своје објекте, електричари "секу" струју банкама и политичарима, професори, студенти и ђаци блокирају факултете и школе, сељаци бацају стајско ђубриво на управне зграде...).

Данас се одржавају масовне демонстрације ИСТОВРЕМЕНО у готово свим градовима широм земље.

23.55

Тукли народ па не знају где ударају!

Ланчани судар три полицијска комбија, народ около одушевљен. Демонстранти притрчали одмах да их псују, вређају, ударају транспарентима по комбију.

23.25

Макронова полиција у Паризу постројава народ уза зид. Легитимише, претреса и пише казне јер је од петка званично забрањено свако јавно окупљање.

Адвокати који су уз народ, апелују на демонстранте да не плаћају ништа на лицу места и да полиција нема право то да ради, као и да ће казне бити оспорене.

Тимови волонтера су прикупили око 10.000 видео снимака и фотографија (доказа) сачињених претходних дана, на којима је евидентирано прекомерно полицијско насиље над народом. Многи починиоци у униформи су идентификовани, а бројни адвокати помажу народу у овом подухвату.

23.10

Полиција и вечерас омета новинаре и фотографе да не би снимили њихова недела (која тимови волонтера скупљају као доказ насиља, а адвокати дижу кривичне пријаве). 

Данас, током великих демонстрација у Нанту, намерно су окренули водени топ ка већој групи новинара и „окупали“ и њих и уређаје. Наравно, независне новинаре малих портала и јутјубере јер велики медији игноришу народну побуну и оно што не иде у прилог Макрону и ЕУ – као и код нас.

Претходних дана су их приводили, гурали, тукли, прскали им бибер спреј директно у лице…

23.02

Настављају се демонстрације у Паризу

Након вишечасовног сукоба са полицијом, која је на кратко успела да испразни Трг Бастиља – око 23 часа се хиљаде Парижана вратило. Углавном младих.

Од 16. марта трају 24-часовни протести широм земље. Млади држе „ноћну смену“ масовним демонстрацијама по градовима током којих их сваке ноћи полиција брутално туче, хапси и трује сузавцем.

Старији дежурају на барикадама и блокирају путеве, пруге, мостове, складишта нафте, рафинерије, луке или од ране зоре излазе на улице градова да замене младе након ноћних демонстрација. 

22.37

Невероватно насиље полиције данас и на улицама Анжеа!

Народ се туче са полицијом у магли од сузавца.

22.10

Око 22 часа Макронова полиција у Паризу је нагло кренула да се „шлихта“ народу, који је пре тога сатима бесомучно тукла, шутирала цокулама и гушила сузавцем.

Најбруталнији одред са белим шлемовима (на којима је иначе слика лобање), свира у такту скандирања демонстраната, који вичу „Полиција мрзи све“!

Осим тога, на неколико места је снимљено да полицајци прилазе народу ширећи руке да их као грле. Скидају кациге, ћаскају и шетају са народом.

Ипак, и даље у Паризу апсолутно доминирају силеџије и батинаши у униформи, који јуре људе, туку их, газе, прскају сузавцем, шутирају…

21.50

Сукоби народа и полиције и у Тулузу!

Улични пожари, полиција покушава да отера народ са улица сузавцем и пендрецима.

Ипак, што се тиче пожара тренутно је најгора ситуација у Паризу јер је ломача од више од 10 препуних канти са ђубретом захватила и поједине зграде.

21.12

Пожари и сукоби са полицијом у Марсеју где се данас на протесту окупило чак 250.000 демонстраната.

Мирно су стајали, шетали и скандирали против Макрона, док их није напала полиција огромном количином сузавца па се народ разбио на групе које демонстрирају по целом граду.

Улични сукоби су тренутно и у Монпељеу, где су такође масовне демонстрације.

21.05

Парижани се организују преко друштвених мрежа да упадну у Јелисејску палату, Макронову резиденцију.

Хитно на лице места упућено десетине полицијски комбија да је чува.

20.40

Нереди у Бордоу, демонстранти запалили Градску кућу и добили аплауз и овације од суграђана.

20.10

Гори зграда у Паризу, тоне ђубрета запаљено на улици, киосци и аутомобили!

19.37

Тешко насиље Макронове полиције на демонстрацијама у Нанту.

19.15

Гори Париз, а Макрон у Бриселу

18.50

Полиција у Рену покушава да растера народ воденим топовима и сузавцем.

18.37

Полиција јуриша на народ за све паре од буџетске плате

18.05 

Језиве сцене у Паризу, полиција млати народ без милости

17.37

Пензионери бране младе својим телима. Велики је број седих глава на данашњем протесту у Паризу.

17.10

ПАРИЗ – Велики сукоби полиције и народа, бију пендрецима чак и старе баке које мирно стоје.

17.05

БОРДО се не види од магле сузавца и пожара, маса Француза је изашла на демонстрације. Паралелно се у граду одвија и велики студентски протест.

Макронова полиција, параполиција и батинаши у цивилу се у сред Европе сурово обрачунавају са (својим) народом који их издржава, јер тај народ одбија да ради две године дуже до пензије и плаћа доприносе две године дуже само зато што је председник тако наредио. У демократској земљи, Макрон је суспендовао Скупштину и без ње донео контроверзни закон тзв. пензиону реформу тврдећи да су неопходне „болни реформе“ како би Француска процветала.

https://www.youtube.com/watch?v=2HP4QBhR12o

Тренутно је у Паризу, на Тргу Бастиља и Тргу Републике, неколико стотина хиљада људи, можда и милион.

Полиција кидише на Парижане, међу којима је много пензионера, не либе се ни да пендреком млате старе баке.

Тренутно се масовне демонстрације одржавају у готово свим градовима у Француској.

У Марсеју је више од 250.000 Француза.

У Нанту је десетине хиљада људи, а сукоби са полицијом трају сатима.

Сукоби су и у Рену, Руану, Лиону, Бордоу, Aнжеу, Марсеју док Макронова полиција за сада не напада свој народ на масовним демонстрацијама у Бресту, Лилу, Монпељеу, Авињону, Монтаубену, Стразбуру, Ници…