Прочитај ми чланак

Украјински националисти поставили оружје по школама и присилно држе цивиле…

0

Украјинске оружане формације опремиле су ватрене положаје у школама и фискултурним салама у Харкову, разместиле су тешко наоружање у школама у разним градовима ДНР, а становнике присилно држе у подрумима, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

„Станаре оближњих кућа присилно држе у подрумима под изговором да се наводно осигурава њихова безбедност“, прецизирао је он на брифингу, додајући да је украјинска војска распоредила тешко наоружање у школама у Харкову, Краматорску и Добропољу, укључујући артиљерију и вишецевне бацаче ракета.


Како је рекао, Оружане снаге Украјине поставиле су упориште у згради психијатријске болнице у граду Путивљу, у дворишту су разместиле тешко наоружање, а особље и пацијенте болнице насилно држе у подруму.

„Националисти су у Северодоњецку у ЛНР на горњим спратовима стамбених зграда опремили ватрене положаје, а становнике присилно држе у њиховим становима“, навео је генерал-мајор.
Мизинцев је подсетио да руске јединице нападају само на војне циљеве.

„Одговорност за смрт цивила које присилно држи украјинска војска и милитанти батаљона територијалне одбране на територији цивилних инфраструктурних објеката, које су милитанти ‘претворили’ у упоришта и ватрене положаје, сноси искључиво криминалне украјинске власти“, истакао је он.

Према његовим речима, Русија је без учешћа кијевских власти за дан евакуисала скоро 23 хиљаде људи из опасних региона Украјине, Доњецке и Луганске Народне Републике.

Евакуисано је 22.985 људи, међу којима 3.231 дете, прецизирао је Мизинцев. Он је навео да је од почетка специјалне војне операције већ евакуисано више од 1,26 милиона људи, од чега је готово 220 хиљада деце.

„Данас се изводи седам хуманитарних акција у ДНР и ЛНР, Харковској и Запорошкој области, током којих становништво добија 552,4 тоне основних потрепштина и намирница“, саопштио је генерал-мајор.

Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у циљу денацификације и демилитаризације Украјине и заштите грађана Донбаса.