Прочитај ми чланак

„Украјини прети нестанак са карте, реке избеглица не би кренуле пут Европе“

0

ЗАПАД мора што пре да почне преговоре с Москвом ако истински жели да Украјина настави да постоји на карти, каже бугарски историчар Александар Сивилов.

Он додаје да то мало ко схвата и да ЕУ као да је спремна да ратује до последњег Украјинца.

– САД су саопштиле да је новац за Украјину скоро потрошен. То је рекао Џон Кирби, а то показује колико су у Белој кући очајни и траже начин да изврше притисак на јавно мњење у САД и на конгресмене да би новац на крају био издвојен – навео је он на свом Јутјуб каналу.

Како је навео, украјински председник Владимир Зеленски говори да ће Украјинци увек ратовати без обзира да ли ће САД или Запад прекинути помоћ.

– Али, сви знамо да ако се прекине доток средстава из Европе и САД, Украјина неће моћи дуго да пружа отпор руској војсци. Забрињава то што се трага за опцијама да се рат у Украјини настави. Не говоримо о миру него о наставку рата. А још више забрињава то што ће Европа у томе играти главну улогу – рекао је историчар.

Сивилов указује да ЕУ препоручује почетак приступних преговора Украјини и Молдавији док су друге земље које су далеко више напредовале и које су важније, као што је Западни Балкан, оставили за касније.

– Да реке избеглица не би кренуле пут Европе потребно је тражити мирно решење а не ићи у правцу рата док Украјина не буде уништена и не нестане са карте Европе јер то ће бити коначни резултат ако се рат у скорије време не заврши – закључио је он.