Прочитај ми чланак

УБИЦА ХИМАРС-А ЈЕ СТИГАО: Руске снаге добиле ново оружје за америчкe ракете

0

Руске трупе противваздушне одбране су добиле нови софтвер који им омогућава да брзо открију и обарају ракете са вишецевних ракетних система HIMARS (VBR - MLRS) које су испоручиле САД у Украјину.

Систем ХИМАРС који су испоручиле САД показао се као „кључно оруђе“ за Украјину које јој помаже да осујети руску агресију. Систем ХИМАРС је, по мишљењу већине стручњака, имао најзначајнији утицај на руско-украјински рат.

Међутим, стручњаци сада тврде да употреба новог софтвера омогућава руским јединицама противваздушне одбране да направе прорачуне који су скоро 100% прецизни, што им омогућава да брзо обарају ракете ХИМАРС.

РИА Новости је цитирала руског команданта противваздушне одбране да „ако у почетној фази руске снаге противваздушне одбране нису разумеле шта су ракете ХИМАРС МЛРС, онда су након инсталације новог програма постале „нормална мета“.

-Слободно их видимо, посматрамо и уништавамо без проблема, додао је он. Он је рекао да је јединица под његовом командом успела да обори око 10 ракета ХИМАРС, укључујући четири у последњих месец дана.

Алексеј Подберезкин, директор Центра за војно-политичке студије МГИМО, рекао је за радио Спутњик: „У принципу, чак и пре новог софтвера, оборено је 75-80 одсто ракета које су лансирали системи ХИМАРС, али не 100 проценат.“

Али ракете ХИМАРС сада могу бити оборене са скоро савршеном сигурношћу захваљујући прецизнијим прорачунима, додао је он. У међувремену, Русија није открила када је ажурирала домаће системе ПВО овим новим софтвером.

Раније је објављено да Москва такође распоређује сопствени МЛРС, Торнадо-С, да би се супротставио ХИМАРС-у.

Слично америчком ХИМАРС-у, руски Торнадо-С је вишеструки ракетни систем који се користи за напад на циљеве на већим удаљеностима и унутар непријатељске територије.

Сматра се да Торнадо-С има много боље перформансе од америчког  M142 HIMARS. На пример, амерички  M142 HIMARS је способан да лансира шест 227 мм ГПС вођених ракета са дометом од 80 километара и прецизношћу од пет до десет метара.

Поређења ради, системи руских копнених снага 9А54 Торнадо-С имају исту прецизност као ХИМАРС док испаљују дванаест 300 мм вођених ракета  GLONASS на удаљености од 120 километара. Торнадо-С је такође бржи и ефикаснији, са временом спремности за лансирање од само три минута.

Министарство одбране САД је 1. децембра објавило да је Лоцкхеед Мартин добио уговор од 430 милиона долара за производњу додатних ракетних артиљеријских система високе покретљивости (ХИМАРС).

Према америчком Министарству одбране, уговор о пуној производњи има за циљ да задовољи „хитну потребу“ за подршку америчкој војсци и њеним међународним савезницима. У саопштењу се не помиње број вишецевних ракетних бацача који ће бити произведени.

Према званичном саопштењу Пентагона, ово је први уговор за производњу ХИМАРС-а од када је систем дат Украјини у априлу. Уговор истиче 31. децембра 2025. године.

Америчко министарство одбране такође није открило који ће страни савезници добити нове системе ХИМАРС. Производња ће се одвијати у Алабами, Арканзасу, Флориди, Тексасу и другим државама широм САД.

Од почетка рата у Украјини, САД су испоручиле 20 ХИМАРС-а Украјини и обећале још 18 у наредним годинама. Успех оружја у неутралисању непријатељских циљева натерао је украјинског министра одбране Алексеја Резникова да га назове као „гаме цхангер“.

ХИМАРС се етаблирао као кључно оружје које је повећало капацитет Украјине за напад на складишта муниције, мостове и друге критичне циљеве који поткопавају способност Русије да снабдева војнике.

Специјалиста за копнено ратовање рекао је за EurAsian Times да је неспособност Русије да се ефикасно супротстави ХИМАРС-у углавном због неефикасности и старе опреме. Узимајући то у обзир, још је прерано за закључивање како ће се капацитети Москве развијати захваљујући новом софтверу „убици ХИМАРС-а“.