Прочитај ми чланак

ТРАМП САВЕТОВАО ШПАННЦЕ У ВЕЗИ МИГРАНАТА: Изградите зид дуж Сахаре

0

Председник САД саветовао Шпанце око миграција

Проблем мигрантске кризе са Медитерана са којим се суочава шпанска влада најбоље би могао да се реши изградњом зида дуж пустиње Сахара. Тако је амерички председник Доналд Трамп саветовао шпанског шефа дипломатије поновивши тако једну од својих чувених политика.

Како је даље открио јавности Жозеп Борел, министар иностраних послова Шпаније, Трамп је одбацио сумње шпанских дипломата – који су указивали да се Сахара протеже на неколико хиљада километара – рекавши да „граница Сахаре не може бити већа од наше границе са Мексиком“. Трамп се још пред изборе 2016. „удварао“ бирачима обећањем да ће изградити „велики, предивни зид“ дуж америчко-мексичке границе, која је дуга приближно 3200 километара. Сличан план у Сахари, међутим, био би знатно компликованији због чињенице да Шпанија држи само две мале енклаве на северу Африке – Сеуту и Мелили – те би значило да би се такав зид градио на страној територији.

Борелова изјава, коју је дао током радног ручка у Мадриду ове недеље, врло је цитирана у шпанским медијима. „Можемо потврдити оно што је министар казао али не желимо ишта даље да коментаришемо“, казао је портпарол шпанског министарства. Медији даље претпостављају да је овакав савет Трамп дао шпанском министру када је у јуну у пратњи шпанског краља Филипа и краљице Летиције посетио Белу кућу.

Од избијања мигрантске кризе Шпанија се нашла на првој линији са више од 33.600 пристиглих миграната и избеглица морским путем. Све већи број долазака који су три пута већи од укупног броја за исти период прошле године значи да је Шпанија претекла Италију и Грчку као главну дестинацију за мигранте дуж Медитерана.

Социјалистички премијер Шпаније Педро Санчез нашироко је хваљен због недавне одлуке да Мадрид прихвати 630 избеглица са брода Акваријус, хуманитарне организације „Сос Медитеран“ који је седам дана лутао по Средоземном мору у ишчекивању да неко прими мигранте. Одбили су их Малта и Италија, али им је Шпанија пружила уточиште. Ипак, Шпанији понестаје смештај за пријем нових миграната, што је питање које се сада најчешће користи као политичко оружје десничарских партија које оптужују Санчезову владу за двоструке стандарде те да је сувише блага према придошлицама. Борел, иначе бивши председник Европског парламента, претходно је оптуживао Европу да води „политику нојева“ у вези са миграцијом. „Говоримо о 20.000 миграната само за ову годину за земљу са више од 40 милиона становника“, казао је у јулу. „То није масовна миграција“.

Говорећи на овонедељном догађају у Мадриду, Борел је казао да је политичка максима из деведесетих година прошлог века „то је економија, глупане“ уступила место максими „то је идентитет, глупане“. „Одвојили смо економски проблем, али не и проблем миграција јер то је емотивни проблем и није искључиво у вези са новцем“, навео је шпански министар, преноси Паис. „Европска друштва нису структурирана да апсорбују више од одређеног процента миграната, нарочито ако су они муслимани“, рекао је Борел.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!