Прочитај ми чланак

Тешка провокација – Изазвали бес Москве: Јерменија кренула на Русију и Путина

0

Приликом оцењивања акција Јерменије на ратификацији Римског статута, Русија ће полазити од објашњења Јеревана, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

„Већ смо затражили од јерменске стране појашњење по овом питању, и одредићемо наше следеће кораке на основу садржаја одговора Јеревана“, рекла је она.

Јерменска влада је 1. септембра поднела парламенту нацрт одлуке о ратификацији Римског статута Међународног кривичног суда. Према извору у Министарству спољних послова, Москва сматра да су планови Јеревана да се придружи Римском статуту неприхватљиви, у контексту незаконитих налога против руског руководства.

Јерменске колеге су упозорене на негативне последице такве одлуке по билатералне односе са Русијом, додао је извор.

У марту је Претпретресно веће МКС издало налог за хапшење руског председника Владимира Путина, и омбудсмана за децу Марију Лвову-Белову. Суд их, између осталог, терети и за наводну „депортацију“ деце коју су власти спасиле од украјинског гранатирања, и извеле из зоне борбених дејстава у безбедна подручја.

Неколико дана касније, Истражни комитет је отворио кривични поступак против судија МКС Томока Аканеа, Росарија Салватореа Ајтале, Серхија Херарда Угалдеа Годинеза и тужиоца Карима Ахмада Кана.

Прва тројица оптужена су за умишљајно противправно лишење слободе и припремање напада на представника стране државе, а тужиоцу за свесно привођење невиног лица кривичној одговорности, у комбинацији са противправном оптужбом лица да је починила тешку или посебно тешког злочина.

Према речима секретара за штампу руског лидера Дмитрија Пескова, неприхватљиво је постављати питање МКС-а о „Путиновом хапшењу“. Москва не признаје надлежност суда, и било која његова одлука је ништавна са становишта закона.

Заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев, је заузврат приметио да издавање наредбе ствара огроман негативан потенцијал, и да може имати последице у виду одговора Русије.