Прочитај ми чланак

Тајно оружје Хезболаха: Моћне руске ракете од којих страхује Вашингтон

0

Вашингтон је на Блиском истоку распоредио носаче авиона и ратне бродове, а сада страхује да би могли да буду мета напада Хезболаха

Моћне руске противбродске ракете које је набавио Хезболах дају му могућност да оствари прикривену претњу америчким ратним бродовима, објавио је „Еурактив“ позивајући се на своје изворе.

Лидер Хезболаха Сајед Хасан Насралах упозорио је Вашингтон да његова група спрема „нешто“ за америчка пловила распоређена у региону откад је избио сукоб Хамса и Израела.

Два извора у Либану, упозната са арсеналом Хезболаха, тврде да су у питању ракете „Јахонт“ са дометом до 300 километара.

„Еурактив“ пише како је Хезболах набавио ракете у Сирији, али никада није потврдио да поседује оружје.

Вашингтон је у Средоземном мору распоредио два носача авиона и пратеће бродове, а Насралах је поручио како их то не плаши.

„Припремили смо се за флоте којима нам претите“, поручио је он.

Извор „Еурактива“ тврди како су се способности Хезболаха да гађа бродове развиле од 2006. године, када је група први пут показала како може да погоди израелски ратни брод.

Хезболах чува свој арсенал и начин на који је настао обавијен велом тајне. У ретким коментарима на ову тему 2021. године, Насралах је објаснио како је група преко Сирије набавила руске противтенковске ракете Корнет.