Прочитај ми чланак

Тајни документи Стејт департмента: Запад ће окренути леђа Кијеву због корупције?

0

Извештај описује конкретне планове за реформу украјинских институција и упозорава да подршка Запада може зависити од смањења корупције

Званичници Бајденове администрације су далеко више забринути за корупцију у Украјини него што јавно признају, сугерише поверљиви стратешки документ САД до којег је дошао „Политико“.

„Осетљива, али некласификована“ верзија дугорочног плана САД излаже бројне кораке које Вашингтон предузима како би помогао Кијеву да искорени малверзације и реформише низ сектора.

Наглашава се да би корупција могла да наведе западне савезнике да напусте Кијев у јеку Специјалне војне операције.

„Перцепција о корупцији на високом нивоу, могла би поткопати поверење украјинске јавности и страних лидера у владу из времена рата“, упозорава поверљива верзија документа.

То је оштрије од анализе доступне у мало запаженој јавној верзији документа од 22 странице, који је Стејт департмент објавио на својој веб страници без помпе пре око месец дана.

Поверљива верзија „Стратегије интеграције земље“ је око три пута дужа и садржи много више детаља о циљевима САД у Украјини, од приватизације њених банака до помоћи већем броју школа у учењу енглеског језика до подстицања војске да усвоји НАТО протоколе. Многи циљеви су осмишљени да смање корупцију која мучи земљу.

Тихо објављивање стратегије и чињеница да је најтежи језик остављен у поверљивој верзији, наглашава изазов са којим се суочава Бајденов тим.

Администрација жели да изврши притисак на Украјину да смањи корупцију. Али, превише гласно говорити о овом питању могло би да охрабри противнике америчке помоћи Украјини, међу којима су многи републиканци који покушавају да блокирају такву помоћ. Било каква перцепција ослабљене америчке подршке Кијеву такође би могла да наведе више европских земаља да двапут размисле о својој улози, наводи портал.

Када је реч о Украјинцима, „иза кулиса се воде неки искрени разговори“, рекао је амерички званичник упознат са политиком Украјине. 

Украјинска корупција је дуго била брига америчких званичника све до председника Џозефа Бајдена, чији је син Хантер пословао у тој земљи. Бајден је отишао чак толико далеко да је сукоб у Украјини назвао „борбом демократије против аутократије“ и проследио Кијеву милијарде долара помоћи.

„Политико“ се позива на другог неименованог америчког званичника који каже да Бајденова администрација разматра да Украјину услови будућом економском помоћи у случају да не спроведе реформу система.

Бајденова администрација такође намерава да врати власништво над Алфа банком која је национализована у Украјини.

„Очигледно је реч о ситуацији налик оној у Сенс банци, која је раније била у власништву руске стране, али ју је Кијев одузео“, наводи се у чланку.

Сједињене Државе такође желеле реизбор више од 2.000 нових судија у Украјини у нади да ће тако умањити незавидну статистику према којој је више од 9.000 случајева недоличног понашања судија.

Стратегија такође позива на обнову дипломатског присуства САД у Украјини, ширећи се изван Кијева на градове као што су Лавов, Одеса, Харков и Дњепар.

Као и у претходним извештајима, амерички званичници и у овом користе инвентивне начине на које Сједињене Државе надзиру америчку помоћ Украјини, примећује „Политико“ и објашњава да ти „напори“ подразумевају и коришћење апликације под називом СЕАЛР за праћење помоћи.