Прочитај ми чланак

„Тајмс“: Запад се плаши последица цурења снимка који је раскринкао Немце

0

Разговор такође указује на раздор између немачке војске, која је спремна да пошаље "таурусе" Кијеву, и Шолца, који блокира тај потез, тврди лист

Открића високих немачких војних званичника из процурилог снимка могу помоћи руским обавештајцима при лоцирању и праћењу западних испорука пројектила „скалп“/“сторм шедоу“ Кијеву, пише „Тајмс“.

Веродостојност снимка у којем командант Луфтвафеа Инго Герхарц са другим високим званичницима немачког ратног ваздухопловства разматра удар на Кримски мост помоћу немачких „тауруса“ (за које је, узгред, канцелар Олаф Шолц недавно рекао да их неће слати Кијеву) потврдило је немачко министарство спољних послова, додавши да је истрага у току.

Чињеница да су руске обавештајне службе могле да допру до разговора немачких високих војних званичника узнемирила је Берлин и друге НАТО чланице, јер би процурили подаци могли да помогну Москви да „прати и лоцира, потенцијално и циља, испоруке оружја у западној Европи и на територији Украјине“, наводи „Тајмс“.

Британски лист истиче да су немачки официри разговор о „веома осетљивим војним тајнама“, у којем су такође открили детаље о размештању пројектила „сторм шедоу“ и потврдили присуство британске војске у Украјини, водили преко незаштићеног, стандардног Веб-Екс софтвера за видео конференције. 

Герхарц у снимку истиче да је Велика Британија опремила украјинске авионе ракетама „сторм шедоу“ и да би могла помоћи при пребацивању пројектила „таурус“ у Украјину. Шеф Луфтвафеа је такође напоменуо да Французи „шаљу (аутомобиле Ауди) Ку7 напуњене ракетама ‘скалп’ у Украјину“.

Према транскрипту процурилог разговора, Немачка има око 600 пројектила „таурус“ и разматра да пошаље 100 у Украјину у две серије од по 50. Разговор указује на раздор између немачке војске, која је спремна да пошаље „таурусе“ Кијеву, и Шолца, који блокира тај потез, тврди „Тајмс“.

„Знамо да су руске обавештајне службе прилично дубоко продрле у Немачку, тако да то само показује да они нису ни безбедни ни поуздани“, цитира „Тајмс“ бившег британског министра одбране Бена Воласа.

Са друге стране, руски званичници су рекли да присуство западног војног особља у Украјини „није тајна“ и да Министарство спољних послова тражи објашњење од Берлина због онога што је речено у процурилом снимку.