Прочитај ми чланак

Свет на ивици катастрофе: Иза кулиса 60. Минхенске конференције

0

Још више наоружавања у Европи, у контексту рата у Украјини, једна је од главних смерница којом ће се поводити западни савезници током Минхенске конференције о безбедности која се одржава од петка до недеље.

У најавама овог скупа, преовладава атмосфера да је даље наоружавање једини начин супротстављања Русији. Очекује се да генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг затражи од земаља чланица да интезивирају производњу оружја и да га додатно доставе Украјини. Међу овим жељама су и дронови и борбени авиони Ф16.

Истакнуто је да се 60. јубиларна конференција у Минхену отвара у ситуацији када је Немачка покренула историјску модернизацију своје војске, и када сматра да је Украјина недовољно наоружана, нарочито од стране Француске.

Извори блиски самиту наглашавају да се немачки министар одбране и врло утицајни политичар Борис Писторијус спрема да поново укаже на то да НАТО земље треба да се спреме за рат. У Немачкој отворено страхују од могућег директног сукоба с Русијом у источном крилу Алијансе.

Као велики безбедносни изазов види се и рат у Гази. Страхује се и од повећаних напетости у Индопацифичкој зони. Из угла организатора, страх је присутан и због тога што је Кина „све сигурнија у себе“. Руски утицај у свету се такође посматра као претња, а с тим у вези и серија недавних државних удара у региону Сахела, где је француски утицај замењен руским.

Истиче се да ће свет ове године бити суочен с растом геополитичких тензија и економском небезбедношћу. Забрињавају и нове форме конфликата које прете свету. Сматра се да је мондијализам досегао врхунац и да креће силазном путањом.

Као једна од великих претњи по безбедност виде се и велике миграције становништва које изазивају економска ситуација, али и ратови и климатске промене.

На Минхенској конференцији, која се одржава уз огромне безбедносне мере, учествује око петсто највиших званица из целог света, међу којима педесетак шефова држава или влада, стотинак министара и мноштво војних и безбедносних стручњака. Делегацију САД предводе потпредседница Камала Харис и државни секретар Ентони Блинкен.