Прочитај ми чланак

Шведска и Финска ипак неће ући у НАТО?

0

Ове земље нису испуниле своје обавезе за улазак у Алијансу, поручио је турски министар одбране Хулуси Акар

Турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је данас да ће Турска ратификовати приступање Шведске и Финске НАТО-у тек након што ове земље испуне обавезе које су преузеле, преноси ТАСС.

“Постоје обавезе које су потписале Шведска и Финска, које се морају испунити. Истичемо да овај меморандум није крај, већ почетак процеса придруживања земаља НАТО-у. Након испуњавања ових обавеза, парламент ће донети одлуку. Пажљиво пратимо ситуацију у Шведској и Финској, али са жаљењем констатујемо да су провокативне акције још увек у току у овим земљама. Очекујемо да обе ове земље предузму конкретне кораке”, нагласио је он.

Финска влада је јуче поднела свом парламенту предлог закона о чланству у НАТО -у. Почетком јула, министри спољних послова Финске и Шведске, као и амбасадори 30 земаља чланица Северноатлантске алијансе, потписали су протоколе о приступању ове две државе НАТО-у. Хелсинки и Стокхолм требало би да приступе НАТО-у након што документе ратификују све земље Алијансе.

У овом тренутку, само две од 30 земаља Алијансе, Мађарска и Турска, нису ратификовале протокол о приступању Шведске и Финске НАТО-у. Анкара је посебно захтевала од Стокхолма и Хелсинкија, у замену за ратификацију, да изруче курдске активисте повезане са терористичким активностима против Турске, као и особе умешане у покушај војног удара у Турској 2016. године. Како се наводи, међу њима су и бивши турски војници који су раније радили у међународним структурама НАТО-а, а који су потом добили азил у Финској и Шведској.