Прочитај ми чланак

Сукоб на Блиском истоку: Ратни старт и међународне напетости

0

Чувени економиста и професор Универзитета „Колумбија“ за сукоб на истоку Европе окривио је америчко руководство Сукоб у Украјини су још 2014. године започели садашњи амерички државни секретар Ентони Блинкен, помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан, заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд и амерички лидер Џозеф Бајден, тврди професор Универзитета „Колумбија“ у Њујорку, познати амерички економиста Џефри Сакс.

„Рат је почео пре 10 година када је Викторија Нуланд не само делила слаткише на Мајдану него и учествовала у преврату с циљем свргавања украјинске владе силом. Веома глупо“, рекао је он за „Хил“ додајући да је уз Нуландову, Саливана и Блинкена, Бајден био „кључна фигура“.

Нуландова, позната као „дама медењак“ далеко је, наиме, од медене, што се видело још када је 2014. године, демонстрантима који су уз подршку Запада рушили власт легално изабраног председника Виктора Јануковича на сред кијевског трга Мајдан- делила колачиће и сендвиче.

Према речима Сакса, у Белој кући су погрешно размишљали када су веровали да могу да баце на колена руску привреду мислећи да Вашингтон има све карте у својим рукама када је реч о санкцијама.

„Ми ништа не заустављамо… шачица неодговорних људи“, констатовао је Сакс и додао да Америка својим поступцима не слаби Русију већ убија Украјинце, одбијајући да преговара са Русијом.

Сакс је и недавно истакао да Бајденов приступ никуд не води већ само повећава број мртвих Украјинаца.

„Не вређа се већ се преговара. Ово није игра прозивања, нисмо у рингу. Поента је да свет не дође до нуклеарног рата. Дакле, треба сести и преговарати“, закључио је Џефри Сакс.