Прочитај ми чланак

СТРОГО ПОВЕРЉИВО: Три тајна извештаја француске војске о украјинском фронту

0

У три поверљива извештаја се, између осталог, наводи да украјинска војска није у стању да победи у сукобу, да су војници из западних земаља већ присутни у Украјини и да Русија има велику предност у свим аспектима.

Председник Француске Емануел Макрон је крајем фебруара изјавио да „не треба искључити могућност да ће европске државе слати своје војнике у Украјину“, након чега је уследило негодовање већине земаља ЕУ, као и САД.

Тако су и поједини официри француске војске у интервјуу за лист „Маријан“, изјавили: „Не смемо правити грешке, у односу на руску војску, ми смо војска чирлидерсица“, додавши да „слање француских трупа на украјински фронт једноставно не би било разумно“.

Ипак из Министарства одбране Француске поручују да стоје иза председникових речи и да се „украјинске снаге налазе у критичној ситуацији“, а поменути француски лист је дошао до три поверљива војна извештаја који такође говоре о „критичној ситуацији“.

Први извештај – немогућа победа украјинске војске

У првом документу наводи се да су европске владе месецима веровале да ће украјинска летња „контраофанзива“, подржана опремом западне производње, потиснути руску војску све до Москве. Међутим, повратне информације пристигле током јесени указују на сасвим другачији ток офанзиве украјинских снага.

„Операција се постепено заглавила у блату и крви, и није резултирала никаквим стратешким добицима“, пише у извештају о „пропасти украјинске офанзиве“.

Даље се наводи да су се планови створени у Кијеву и седиштима западних савезника показали као погубни.

„Организатори операције су веровали да ће се чим дође до пробоја првих руских линија одбране, читав фронт урушити. Међутим, ове прелиминарне процене су направљене без узимања у обзир морала непријатеља који се бранио, тј. жеље руског војника да задржи територију на којој се налази“, истиче се у делу документа који описује „неуспех западних планова“.

Такође, у документу је направљен и осврт на недовољан број војника, нарочито обучених кадрова и наглашава се да је већина припадника новоформираних бригада украјинске војске, послатих на утврђену руску линију одбране која се показала као непробојна, имала обуку у трајању од свега три недеље.

Наводи се и да због недостатка подршке из ваздуха и опремљености западном техником која је мање ефикасна од „старе, превазиђене, али лакше за одржавање и употребу у деградираном режиму“ совјетске опреме, украјинске снаге нису имале шансе да направе пробој.

На крају се закључује да је руска војска данас пример за планирање и примену одбрамбених метода, како у тактичком тако и у техничком смислу, јер не само да има тешку инжињеријску опрему (коју Украјина готово и да нема, а Запад није у стању да пошаље довољно брзо), већ је успела да 1.200 км фронта минира у огромној мери.

Посебан осврт направљен је и на „умеће Русије у распоређивању резервних трупа, чиме се осигурава оперативна издржљивост“. Према првом извештају, Москва шаље појачање својим јединицама пре него што се потпуно исцрпе, комбинује регруте са искусним војницима и обезбеђује редовне периоде одмора у позадини фронта.

Поред тога наводи се да увек на располагању има „довољну количину снага за превазилажење непредвиђених догађаја“, као и да је идеја о томе да Русија шаље своје трупе у „кланицу“, иначе распрострањена на Западу, далеко од истине.

„Украјински генералштаб данас нема критичну масу војника способних за извођење заједничких маневара на нивоу армијског корпуса, који би био изазов за њихове руске колеге и довољан за пробијање одбрамбене линије“, наводи се у документу и додаје да би највећа грешка у даљим проценама била потрага за искључиво војним решењем текућег конфликта.

„Јасно је да, са снагама којима тренутно располаже, Украјина не може војно победити у овом сукобу“, закључује се у извештају.

Други извештај – Кијев у одбрамбеном режиму

Према другом поверљивом документу до ког је дошао лист „Маријан“, у децембру 2023. године сукоб у Украјини ушао је у „критичну фазу“, а украјинска војска принуђена је да пређе у дефанзивно стање.

„Борбени дух украјински војника је озбиљно погођен“, наводи се и додаје да је „Зеленском потребно 35.000 нових људи месечно, а он не регрутује ни половину потребне количине, док Путин редовно појачава снаге са 30.000 добровољаца месечно“. Што се опреме тиче, ту такође постоји диспропорција између сукобљених страна и процењује се да је пропала летња офанзива „тактички уништила половину од 12 борбених бригада Кијева“.

Додаје се и да је од тада помоћ са Запада драстично смањена, што јасно указује да Украјина неће моћи да изведе офанзиву и ове године.

„Запад може да испоручи 3Д штампаче за прављење дронова и лутајуће муниције, али никада неће моћи да иштампа људе“, пише у извештају.

„Имајући у виду тренутну ситуацију, постоји могућност да ће се размотрити појачавање украјинске војске, не борцима, већ снагама за подршку у позадини, чиме би се украјинским војницима омогућило да иду на фронт“, признаје један високо рангирани француски официр и додаје да постоји „пораст моћи западних војника у цивилној одећи“.

Други француски официр је за француски лист додао да је „поред Американаца, који су дозволили новинарима ‘Њујорк тајмса’ да посете камп који је направила ЦИА“, у Украјини тренутно присутан и већи број Британаца, као и инструктори за ронилачке мисије из француских специјалних снага.

Трећи извештај – ново руско наоружање

У последњем документу, наводи се да постоји реалан ризик од руског пробоја фронта и да је ово најскорија лекција научена из сукоба у Украјини, због које посматраче из француске војске „облива хладан зној“. Подсећа се да су 17. фебруара украјинске снаге морале да напусте Авдејевку, која је до тада важила за непробојни бастион.

„Била је уједно и срце и симбол украјинског отпора у рускојезичном делу Донбаса“, истиче се у делу извештаја о „битки за Авдејевку“ у ком се наводе и важне лекције научене током овог догађаја.

„Руси су променили начин деловања, што се види из пресецања града и употребе огромне количине ‘једрећих’ авио бомби“, пише у документу и додаје да, док артиљеријска граната у калибиру 155 мм има око седам килограма експлозива, руске авио бомбе имају између 200 и 700 килограма, захваљујући чему могу пробити бетонске зидове дебљине веће од два метра.

Читава битка означена је као „пакао за украјинску одбрану“, која је према проценама губила више од 1.000 људи дневно.

„Одлука украјинских оружаних снага да се повуку била је изненађење“, наводи се у овом извештају и наглашава „изненађеност и неспремност“ украјинске војске на повлачење, што говори да је одлука украјинске команде више изнуђена, него добровољно донесена.

На крају се наводи да су украјинске снаге показале да немају довољно људских и материјалних ресурса да задрже део фронта који је изложен нападу руских снага, док неуспела одбрана Авдејевке показује да упркос хитном распоређивању „елитне“ јединице – 3. јуришне бригаде „Азов“ – Кијев није у стању да врати иницијативу и заустави распадање одбрамбених линија.

На основу свега наведеног, закључује се да су руске снаге показале да имају „оперативну издржљивост“ која им омогућава да воде „спор и дуготрајан рат, заснован на континуираном исцрпљивању украјинске војске“.