Прочитај ми чланак

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: САД не ограничава слободу руских медија

0

Портпаролка америчког Стејт департмента Хедер Науерт је на редовном брифингу коментарисала одузимање акредитације РТ у америчком Конгресу због статуса страног агента.

На питање новинара РТ да ли је ова одлука у супротности са изјавама Науертове из октобра да, иако захтевају да се РТ региструје као страни агент, Сједињене Америчке Државе никако не утичу на могућност телевизије да извештава и преноси информације, портпаролка Стејт департмента је одговорила да статус страног агента не утиче на рад медија у Сједињеним Америчким Државама.

© AFP 2017/ PAUL J. RICHARDS

„Када САД затраже од некога да се региструје као страни агент, ми ни на који начин не утичемо на њихову могућност да покривају вести и преносе информације. Једноставно их обавезујемо да се региструју. Ништа више“, рекла је Науертова.

Она је истовремено нагласила да је „акредитацију телевизији одузео Конгрес, али не сâми конгресмени већ Галерија дописника која одређује ко може да добије приступ Конгресу и покрије његов рад“, чиме је у суштини преусмерила питање дописника РТ Конгресу.

„Ове акредитације може да повуче Удружење новинара Конгреса. Закон о страним агентима само захтева да се организација региструје код савезне владе“, истакла је Науертова.

Према њеним речима, „САД не говоре руским медијима шта и како да пишу“. „Ми то никоме не говоримо. Сви руски новинари могу да долазе овде (у Стејт департмент). Ми подржавамо Први амандман Устава САД (о слободи говора) и желели бисмо да руска влада исто тако дозволи америчким медијима да раде као што ми то радимо овде“, додала је она.

„Ваше присуство овде као представника руске владе је очити пример да ми не ограничавамо слободу штампе“, рекла је Науертова обраћајући се новинару РТ.

Портпаролка америчког Стејт департмента Хедер Науерт је 24. октобра, коментаришући захтев телевизији РТ да се региструје као страни агент, истакла да се сам статус страног агента у САД и Русији разликује и да америчке власти „не утичу на могућност (медија) да јављају вести и преносе информације.

Међутим, већ 29. новембра Галерија радио и телевизијских дописника америчког Конгреса донела је одлуку о одузимању акредитације телевизији РТ због чињенице да је телевизија регистрована као страни агент.