Прочитај ми чланак

ШТА ЋЕ БИТИ СА ВАГНЕРОМ: Да ли ће јединица и даље постојати

0

После пада приватног авиона у коме је, како се верује, погинуо Јевгениј Пригожин, поставља се питање будућности руске компаније и њеног пословања.

После пада приватног авиона у коме је, како се верује, погинуо Јевгениј Пригожин, поставља се питање будућности руске компаније и њеног пословања.

С друге стране, има оних који кажу да је Пригожин изградио дубоке, личне везе и да ће Москви бити тешко да га замени неком другом особом, преноси АП.

Америчка агенција пише да је Африка од кључног значаја за Русију, економски и политички, и наводи да је ширење веза и подривање утицаја Запада на континенту један од главних приоритета Кремља, који због рата тражи нове савезнике. у Украјини.

Активиста и блогер из Централноафричке Републике (ЦАР) Кристијан Аиме Ндота каже да нова управа „Вагнера” неће утицати на сарадњу његове земље са Русијом, међутим неки критикују рад руских плаћеника у тој земљи.

„Безбедност државе је њен суверенитет. Безбедност државе не можете поверити групи плаћеника“, каже Жан Серж Бокаса, бивши министар јавне безбедности ЦАР.

Наталија Дукан из организације „Тхе Сентри” наводи да ће Кремљ покушати да Африку приближи својој орбити.

„Вагнер је био успешно оруђе за Русију да ефикасно и брутално прошири свој утицај. Усред сукоба између Путина и Пригожина, Вагнерова операција у Централној Африци се само продубила, уз повећано директно учешће руске владе“, каже Дукан.

Вагнерови високорангирани оперативци изградили су односе у Малију и ЦАР-у и разумеју терен, рекао је Лу Озборн из Алл Еиес он Вагнер.

„Имају добру репутацију, коју могу да продају другом руском кандидату. Не би било изненађујуће да их преузме нова организација“, рекао је Озборн, напомињући да су руске војне компаније у Украјини, попут Редута и Конвоја, су недавно изразили жељу да раде у Африци.

Британско министарство одбране верује да би Пригожинова смрт „готово сигурно имала дубоко дестабилизујући ефекат на Вагнера“.

„Његови лични атрибути хиперактивности, екстремне смелости, тежње за резултатима и екстремне бруталности прожимали су Вагнера и мало је вероватно да ће им се парирати било који наследник“, саопштило је британско министарство.

По окончању неуспеле побуне у јуну, известан број припадника паравојне групе „Вагнер” послат је у Белорусију, где обучавају војнике земље.

Белоруска организација „Хајун” наводи да је више од трећине Вагнеријанаца распуштено, што би могло да укаже на њихово потпуно повлачење из земље.

Међутим, белоруски председник Александар Лукашенко инсистира да ће Белорусија угостити око 10.000 војника.

С друге стране, опозиција каже да је неопходно да „Вагнер” напусти земљу.

„Пригожинова смрт би требало да стави тачку на Вагнерово присуство у Белорусији, што ће смањити претњу по нашу земљу и њене суседе“, рекла је опозициона политичарка у егзилу Светлана Тихановска.

Кремљ за сада одбија да коментарише будућност паравојне групе.