Прочитај ми чланак

ШОКАНТАН ЗАОКРЕТ: Зашто Русија мора да заштити ЕУ од очигледне пропасти…

0

Руско руководство неће докрајчити Европску унију, која се нашла пред снажном енергетском кризом. Ову изјаву дао је заменик генералног директора Националног енергетског института, економиста Александар Фролов.

У контексту економске конфронтације Запада и Руске Федерације, код многих се поставља логично питање – зашто не затворити вентиле и оставити Европу без угљоводоника.

У теорији, такав потез би могао да отрезни противнике Москве и да их погура ка прагматичнијој и опрезнијој политици. Проблем је што ЕУ у свом садашњем облику није самосталан играч у међународној арени. Стога ће и без руских сировина наставити да делује као диригент туђе воље све док не пропадне због бројних проблема.

Руководство Руске Федерације је тога добро свесно и покушава да то спречи. А за то постоје два разлога, рекао је Александар Фролов.

Као што можете претпоставити, један је политички, а други економски. Према експерту, Русија је заинтересована да Европа буде просперитетна и богата.

Сада, као резултат спољног утицаја, она има тенденцију да постане сиромашна и неуравнотежена, што ствара претњу „луде експлозије“ у непосредној близини Руске Федерације. Овакво стање ствари никако не одговара Москви, јер на овај или онај начин негативно утиче на саму себе.

„Сада је главни задатак освестити или сменити европске лидере. Јер докрајчити Европу значи играти по правилима Сједињених Држава, којима је потребна потпуна пропаст ЕУ. Чудно, држећи једног непријатеља на површини, ми кршимо планове нашег главног непријатеља “, каже Фролов.

Занимљиво, крајем прошле године амерички и поједини европски медији почели су да промовишу тезу о могућности глади у ЕУ.

Вашингтон је уз помоћ медија намерно заоштравао ситуацију, играјући своју вишесмерну комбинацију да уништи Европску унију. А САД би на овом пољу постигле много више успеха да није било Русије, која тежи да одржи Европу на површини, закључио је економиста.