Прочитај ми чланак

ШОКАНТАН ЗАОКРЕТ: Блинкен потврдио да је Украјина спремна да преговара са Русијом

0

Украјина ће преговарати ако постоји иницијатива Русије, рекао је амерички државни секретар, Антони Блинкен, у интервјуу за „АБЦ“.

„Како ће се све ово тачно завршити, где ће се повући линије, мораће да одлуче Украјинци. Што се тиче преговора, за танго је потребно двоје. До сада нисмо видели никакве знаке да је Владимир Путин заинтересован за преговоре. Ако он жели, онда ће мислим, Украјинци први ући у преговоре“, рекао је он.

Према речима шефа Стејт департмента, САД ће подржати кијевске власти ако објаве спремност за дијалог. Истовремено, он је нагласио да се Украјина не одриче својих претензија на своје бивше територије.

Русија је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али су кијевске власти увеле забрану на њих на законодавном нивоу. Кремљ је скренуо пажњу и на то, да тренутно не постоје предуслови да ситуација у Украјини пређе у мирољубиви правац, а постизање циљева специјалне операције је апсолутни приоритет Москве.

Средином јуна, Путин је поновио да Русија никада није одбила преговоре, који би могли да доведу до решења украјинске кризе.