Прочитај ми чланак

Шојгу: „Осиромашени уранијум претња за Украјинце као за војнике НАТО на Косову“

0

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО на Косову и Метохији 1999. године.

Он је у интервјуу за телевизију Русија-1 на рекао да је НАТО вец́ користио такву муницију „током 1999. у интервеницији на Косову и Метохији, у Србији “ и да су последице њене употребе делимично испитане.

„Било је последица по здравље оних који су користили ту муницију. Било је озбиљних здравствених стања и она су проучавана. Међутим, нису испитали какав је ефекат муниција имала на оне против којих је била коришц́ена“, додао је руски министар, преноси ТАСС.

Заменица британског министра одбране Анабел Голди раније је рекла да ће, поред испоруке борбених тенкова „челенџер 2“, Велика Британија Кијеву испоручивати муницију, укључујући гранате које садрже осиромашени уранијум.

Руска амбасада у Лондону упозорила је британску владу да не снабдева Кијев таквом муницијом.

Према речима руских дипломата, овај корак је препун ризика за даљу ескалацију сукоба.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је јуче да најава Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом значи да је преостало „све мање корака“ до нуклеарног сукоба.