Прочитај ми чланак

Снажан земљотрес у Тајвану: 7 погинулих, 700+ повређених из минут у минут

0

Потрес је био јачине 7,4 степена по Рихтеру Земљотрес јачине 7,4 степена Рихтерове скале погодио Тајван Издато, па повучено упозорење на цунами Има погинулих, стотине људи повређено Порушене зграде, људи заробљени испод рушевина Страховит земљотрес погодио је источну обалу Тајвана у среду, а уследила је серија слабијих потреса.

Најјачи земљотрес био је јачине 7,4 степена по Рихтеру, а Јапан је одмах издао упозорење на цунами за своја јужна острва.

Епицентар земљотреса лоциран је на око 18 километара јужно од града Хуалијена.

Грађани Тајвана и јужних делова Јапана у почетку добили су упозорење на цунами и саветовано им је да се евакуишу на више делове терена, због таласа за које се очекује да достигну и три метра висине. У међувремену је упозорење на цунами повучено.

Данашњи земљотрес је, иначе, најјачи који је погодио острво у овом веку.

У округу Хуалијен су пријављене оштећене зграде и куће, саопштило је Министарство одбране Тајвана. На терен су послати припадници војске, како би помогли унесрећенима, а школе и многа радна места су затворени после земљотреса.

Из часа у час:

09.49 Страни држављани заробљени у рушевинама
Најмање четворо страних држављана заробљено је у рушевина након разорног земљотреса. Двоје држављана Немачке заробљено је у тунелу на аутопуту Сухуа, који је тешко оштећен у земљотресу.

09.17 Троје људи страдало у планинама
Три жртве разорног земљотреса погинуле су док су пешачиле у Тароко клисури, популарној туристичкој дестинацији. Њих је убило камење које је почело да се котрља ни падину док су пешачили стазом Декалун у клисури Тароко, неравном кањону са мермерним зидовима познатом по сировој природној лепоти у округу Хуалијен.

Медији преносе и да је међу страдалима возач камиона којег је ударило пало камење испред тунела на аутопуту Сухуа, главном аутопуту који вијуга дуж стрмих литица источне обале Тајвана који је тешко оштец́ен у земљотресу.

08.58 Број погинулих порастао на 7
Број погинулих у земљотресу порастао је на седам, саопштила је Национална ватрогасна агенција (НФА).

08.24 77 људи заробљено широм Тајвана, више од 700 повређено
Најмање 77 људи заробљено је широм Тајвана након снажног земљотреса који је погодио источну обалу острва, саопштила је Национална ватрогасна агенција (НФА).

Више од 700 људи је повређено, наводи НФА.

08.22 Уништено скоро 100 зграда
Снажни потреси који су потресли Тајван у среду ујутро оштетили су 97 зграда широм острва, саопштила је Национална ватрогасна агенција (НФА).

07.55 Кина нуди помоц́ Тајвану
Кинеске власти дале су саопштење убрзо након што је земљотрес погодио Тајван, рекавши да су спремне да пруже помоц́ у случају катастрофе.

Источна обала Кине налази се само 180 км од Тајвана.

„Копно је веома забринуто због ситуације и изражава искрено саучешц́е сународницима Тајвана погођеним катастрофом“, наводи се у саопштењу.

07.40 Председница Тајвана: Распоређујемо војску у операције спасавања
Председница Тајвана Цај Ингвен рекла је да ће војска бити распоређена у операцијама спасавања и позвала средишње агенције да одржавају контакт с локалним властима.

У објави на Фејсбуку такође је позвала становнике да обрате пажњу на обавештења службеника и избегавају вожњу лифтовима, с обзиром на низ накнадних потреса који су уследили након разорног потреса.

И даље су у току евакуације људи заробљених након потреса.

06.54 Пут почео да се љуља, возила поскакују, вода у базену „скаче“
06.28 Више од 80.000 домаћинстава без струје
Више од 80.000 домаћинстава је без струје након снажног земљотреса.

06.15 Број погинулих порастао на 4
Четири особе су сада потврђене мртве, а још 57 је повређено.

05.58 Отказано упозорење на цунами
И Филипини и Јапан отказали су своја упозорења на цунами, док је Пацифички центар за упозорење на цунами саопштио да је претња Сједињеним Државама „у великој мери прошла“.

05.55 Једна особа погинула, више 0д 5 повређено
Једна особа је погинула у земљотресу, потврдила је тајванска национална ватрогасна агенција.

Више од 50 људи је повређено, пренео је Реутерс.

05.12 Срушено је 26 зграда, људи заробљени испод рушевина
Десетине људи је заробљено у рушевинама зграда, после великог земљотреса који је погодио Тајван.

Како јавља национални Командни центар за ванредне ситуације (ЦЕОЦ), у потресу је срушено најмање 26 зграда, а у седам од њих су заробљени људи.

Највише срушених зграда, 15, је у области Хуалијен, која је најближа епицентру земљотреса.

Тренутно је 91.000 домаћинстава без електричне енергије, а суспендоване су и неке линије воза на истоку земље.

04.43 Појавили су се први снимци земљотреса и порушених зграда
Камере су забележиле и сам потрес, а друштвеним мрежама се шире снимци из главног града, Тајпеја, у којем су зграде такође претрпеле штету.