Прочитај ми чланак

„Сједињене Државе планирају да отворе други фронт против Русије на Јужном Кавказу“

0

Сједињене Америчке Државе сматрају Јужни Кавказ одскочном даском за отварање „другог фронта“ против Москве, рекао је заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин у интервјуу за РИА Новости.

„Вашингтон дуго није крио чињеницу да на Јужни Кавказ гледа као на одскочну даску за отварање „другог фронта“ против Русије“, рекао је он.

Према његовим речима, „све ово суштински је у супротности са истинским интересима народа у региону“.

Раније је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова напоменула да Јерменија, „на предлог или подстицај Запада“, показује намеру да радикално преоријентише своју спољну политику.

Акције Сједињених Држава и Европске уније „подређене су циљу избацивања Русије са Јужног Кавказа“, нагласио је дипломата.

Прошле године су Јереван и Баку, уз посредовање Русије , Сједињених Држава и Европске уније, започели разговоре о будућем мировном споразуму.

Пашињан је крајем маја ове године рекао да је Јереван спреман да призна суверенитет Азербејџана у совјетским границама, односно заједно са Карабахом.

У септембру је руски председник Владимир Путин приметио да је јерменско руководство у суштини признало суверенитет Азербејџана над Карабахом.

Како је навео Алијев, Азербејџан и Јерменија би могли да потпишу мировни споразум пре краја године ако Јереван не промени став.