• Почетна
  • СВЕТ
  • Саудијски војни специјалци помажу бахраинској власти у гушењу протеста
Прочитај ми чланак

Саудијски војни специјалци помажу бахраинској власти у гушењу протеста

0

Према сазнањима Пресс ТВ-а, посебно устројена саудијска војна јединица помаже бахраинским властима у сламању анти-режимских протеста који у земљи трају од фебруара 2011. године. Јединицу под називом Fahud Nayef bin Abdul Azizз је основао недавно преминули саудијски принц Наиеф бин Абдул Азиз.

Јединица је основана у периоду када је Наиеф бин Абдул Азиз обављао функцију министра унутрашњих послова (још од 1975. године), а тренутно је под контролом његовог сина Мохамада бин Наиеф Абдул Азиза који га је наследио на том положају. Широм земље забележени су случајеви притварања, мучења и убистава затвореника од стране припадника Фахуд јединице .

Подсетимо, протести у Бахреину усмерени су против владајуће краљевске породице Ал Калифа и одржавају се последње две године упркос томе што не уживају гласну и свесрдну подршку Запада попут неких земаља „арапског пролећа“.

Саудијска Арабија је почетком 2011. године почела да помаже бахраинске власти у гушењу протеста приликом чега су наводно њихове силе користиле униформе бахраинске полиције. Најмање 80 особа је погинуло од почетка нереда, а око 3000 особа је ухапшено због учествовања у забрањеним демонстрацијама, због изражавања ставова (тј. „клеветања“) на интернет профилима или помагања рањеним демонстрантима.

И сама Саудијска Арабија суочава се са растућим незадовољством углавном дискриминираног шијитског становништва које на улицама захтева пуштање политичких затвореника на слободу, те слободу говора и окупљања. Према проценама Удружења за унапређење цивилних и политичких права у Саудијској Арабији је тренутно затворено око 30.000 политичких затвореника широм земље.

 

(Press TV)