Прочитај ми чланак

САД немају новац – Могу да снабдевају Украјину само још неколико недеља

0

Сједињеним Државама су преостала средства за војне испоруке Украјини још неколико недеља, даља помоћ може бити доведена у питање без одлуке Конгреса о додатним издвајањима.

Ово је рекао Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност при Белој кући.

Он је позвао законодавце да пожуре да издвоје 24 милијарде долара, док су услови на фронту и даље повољни за контраофанзиву украјинских снага.

„Имамо мало новца. Мислим да ће нам то трајати још неколико недеља. Међутим, недостатак додатног финансирања које смо тражили, у великој мери ће утицати на нашу способност да подржимо Украјину даље у јесен и зиму“, изјавио је Кирби у интервјуу за „ЦНН“.

Он је додао, да би „гашење“ – суспензија активности савезне владе због недостатка буџета који је одобрио Конгрес – могло негативно утицати на испоруке оружја Украјини. Оваква ситуација је могућа већ од 1. октобра.

„Када дође зима, биће веома тешко за обе војске да маневришу и делују. Због тога желимо, да им (Оружаним снагама Украјине) обезбедимо све што им је потребно, док остају повољни услови на терену“, рекао је Кирби.

Истовремено, он је потврдио да је прва партија америчких тенкова „Абрамс“ стигла у Украјину, а нове испоруке ових возила планиране су у наредним недељама.

Претходно је скоро 30 републиканских конгресмена у писму, чију копију је добио „Wалл Стреет Јоурнал“, обавестило Белу кућу да одбија захтев за 24 милијарде долара за Украјину.

Крајем августа, Бела кућа је од Конгреса затражила средства која би покрила потребе савезне владе уз договор о пуном буџету за фискалну 2024. годину. Краткорочни буџет је дизајниран да спречи затварање владе због исцрпљивања средстава.

Такозвано „гашење“ могуће је већ 1. октобра, када почиње нова фискална година у Сједињеним Државама. Привремени буџет мора бити усвојен до 30. септембра.