Прочитај ми чланак

РУСИЈА УЗНЕМИРЕНА због претњи САД да ће извести нападе на Сирију

0

Москва је узнемирена и изузетно забринута због претњи Сједињених Америчких Држава да ће извести војне нападе на Сирију, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Овакве неодговорне ратоборне изјаве америчког представника узрокују узнемиреност и крајњу забринутост“, наводи се у саопштењу Министарства.

© REUTERS/ Alaa al-Faqir

Такође се наводи да је Москва забринута због информација да терористи припремају инсценирање употребе хемијског оружја на цивиле од стране сиријских владиних трупа, што може да послужи као основа за оправдавање једностраних напада САД на Дамаск и државне објекте у Сирији.

Министарство је додало да Русија ће предузети неопходне мере у случају напада САД на Дамаск.

„Сличне акције могу да представљају претњу и животима руских војних саветника, укључујући и представнике Центра за помирење зараћених страна, који се налазе у институцијама у Дамаску и објектима Министарства одбране Сирије. У том случају ће се предузети неопходне реципрочне мере“, истиче се у коментару Министарства.

Москва сматра апсолутно неприхватљивом покушаје САД и њених савезника да искриве садржај Резолуције Савета безбедности УН 2401 о Сирији, додало је Министарство.

„Апсолутно су неприхватљиви покушаји САД и њених савезника да искриве садржај Резолуције Савета безбедности УН 2401, којом се предвиђа наставак одлучне борбе против ДАЕШ-а, Нусра фронта и других терористичких група“, говори се у коментару Министарства спољних послова у вези са претњама Вашингтона да ће извести војне нападе на Сирију „на основу недоказаних и једностраних америчких оптужби“ Дамаска због могуће употребе хемијског оружја.

У понедељак 12. марта, на заседању Савета безбедности УН америчка амбасадорка Ники Хејли изјавила је да је Вашингтон спреман за нове акције у Сирији, „уколико то буде потребно“. Она се подсетила да су након хемијског напада у сиријском Хан Шејхуну 4. априла 2017. године Сједињене Америчке Државе извеле напад на ваздушну базу Шаират из које су, како тврди Вашингтон, сиријске трупе извршиле хемијски напад.