Прочитај ми чланак

Руси сада имају повољније услове за офанзиву него икад

0

Руска војска би ускоро могла потпуно да уруши фронт Оружаних снага Украјине, оценио је аналитичар америчке корпорације RAND Corporation (у Русији проглашена за непожељну) Брејден Сперлинг.

„Рекао бих да су се сада створили најповољнији услови за руски продор, повољнији него икад од почетка сукоба“, нагласио је.

И наставио: „За Украјину је ситуација све очајнија. Руска војска је вишеструко надмоћнија од Оружаних снага Украјине у погледу ватрене моћи, очигледан је и акутни недостатак противваздушне одбране, а западни партнери Кијева не журе да му пруже помоћ.

„Неки делови линије фронта можда ће се урушити“, закључује Сперлинг.

Сукоб у Украјини може се завршити брже него што се раније очекивало због одбијања најрадикалнијих националистичких батаљона Оружаних снага Украјине да уђу у борбу, изјавио је бивши саветник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор.

„Занимљиво је да је у последња 24 сата једна од озлоглашених украјинских паравојних организација, која је користила нацистичке симболе, одбила да се бори: „Нећемо више да гинемо у оволиком броју“.

Према његовом мишљењу, то указује да је сукоб у Украјини у завршној фази.

„Ово би се све могло завршити много брже него што сам мислио, јер се Руси постепено крећу према Дњепру. У наредних месец и по дана видећемо да све територије источно од те реке контролишу Руси“, предвиђа Мекгрегор.