Прочитај ми чланак

Ритер: Руси убрзо прелазе у офанзиву, Украјинци ће морати да се повуку иза Дњепра

0

Московски војни експерт Андреј Клинцевич: Руска војска је много боља него што је била 2022.

Оружане снаге Украјине неће моћи да држе линије фронта против руске војске и биће принуђене на повлачење – оценио је бивши инспектор УН за оружје у Ираку – бивши обавештајац америчких Маринског корпуса Скот Ритер.

Своју процену је и образложио, нагласивши:

„Одсад је иницијатива у рукама Руса и на крају ће се украјинска одбрамбене линије урушити. Украјинци ће вероватно морати да се повуку преко Дњепра и препусте Русима велике територије.

Украјина нема резерве да одбије све нападе руских трупа“.

Навео је да је контраофанзива украјинских оружаних снага већ завршена, а да је њен резултат „стратешки пораз Кијева и целог Запада“.

Ритер је уверен: „Оружане снаге сада могу саме да пређу у контраофанзиву.

Московски војни експерт Андреј Клинцевич о руском преласку у офанзиву каже:

– То није далеко. Недавно је Дмитриј Медведев, заменик Владимира Путина на челу нашег Савета безбедности, рекао да имамо око 350 хиљада нових војника по уговору који управо пролазе обуку, а то значи да припремамо моћну песницу за нашу контраофанзиву.

Он сматра да у наредне две-три недеље Украјинци могу још једном покушати да се пробију према граду Токмаку у Запорошкој области:

– Они за тај покушај могу спремити пет-шест бригада, укупно до 30 хиљада војника. Мислим да ће покушати масовни артиљеријски напад на наша одбрамбена утврђења, складишта, резерве и линије снабдевања. Нападаће америчким ракетним системима Хајмарс. Покушаће пробој по цену великих губитака, као што је то био случај у Првом светском рату, када није било тенкова. Међутим, они немају шансе – осим ако нас ухвате у некој катастрофалној грешци.

– Верујем да је то – нагласио је Клинцевич – потпуно искључено јер наша војска није више оно што је била у првој половини 2022-ге. Стекла је непроцењиво искуство. Допуштам могућност једино да их наши намерно пусте да се негде уклине неколико километра и да онда иза леђа Украјинаца затвори ступицу.