Прочитај ми чланак

Ритер: Руси су спремили паклено изненађење Макрону!

0

Бивши амерички обавештајац Скот Ритер изнео је озбиљне прогнозе у вези са потенцијалним сударом Француске војске и руских снага у Украјини.

Према његовим речима, уколико Француска одлучи да интервенише, то би могло бити еквивалентно самоубиству јер ће се суочити са снажним ударцима које ће нанети руске снаге.

Риттер истиче да Француска нема адекватну обуку и ресурсе да подржи велике борбене снаге у источноевропској земљи попут Украјине.

– Ако се ово деси (интервенција из Париза), онда ће они заправо извршити самоубиство, јер је то њихов крај. Русија ће их елиминисати. Неће напасти Румунију и Пољску, али ће уништити француску војску која је већ у Украјини – предвиђа стручњак.

Ова изјава долази након што је француски председник Емануел Макрон крајем фебруара изјавио да ће Париз учинити све што је у његовој моћи да спречи Русију да „победи у овом рату“.

Међутим, након што су ове изјаве изазвале критике, Макрон је касније покушао ублажити њихову оштрину, називајући их „пажљиво промишљеним“. Ипак, истакао је да Француска нема јасно дефинисане границе и црвене линије када је у питању пружање помоћи Кијеву.

Ови коментари из Париза нису прошли непримећено у Кремљу, који је упозорио да би било каква војна интервенција Запада у Украјини могла довести до директног сукоба између Русије и НАТО савеза.

Ова упозорења наговештавају озбиљне последице које би могле произаћи из таквог сценарија, а могу укључити ескалацију конфликта на ширем регионалном и међународном нивоу.

Стога, Риттерове прогнозе и реакције француског председника, уз упозорења из Кремља, указују на комплексност ситуације у вези са украјинским сукобом и на могуће озбиљне импликације које би могле произаћи из било какве војне интервенције.