Прочитај ми чланак

Рат у Израелу посвађао ЕУ: Дер Лајен и Борељ на погрешном месту у погрешно време

0

Рат Израела и Хамаса довео је подела у врху Европске уније

Напад палестинске групе Хамаса на Израел, у ком је живот изгубило око 1.300 људи, већ је колоквијално прозван „израелски 11. септембар“.

Ипак, за разлику од напада на Њујорк од пре 20 година, када су Европљани били уједињени у потпуној подршци Сједињеним Америчким Држава, недавни догађају и Израелу поново су изнели на површну поделе које постоје у Бриселу, пише немачки „Билд“.

„У ЕУ се води расправа око тога ко заправо води европску спољну политику, ко представља заједничку позицију више од 450 милиона људи – уколико таква особа заиста и постоји“, наводи немачки лист.

Председник Европског савета Шарл Мишел заказао је састанак шефова европских држава и влада за уторак, када би они требало да дођу до заједничког става.

У центру расправе нашла се председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Њена одлука да осветли зграду Комисије у бојама израелске заставе, на дан када је исто урађено са Ајфеловом кулом у Паризу и Бранденбуршком капијом и Берлину, наишла је на критике са читавом политичког спектра, наводи немачки лист.

То је био само почетак, пошто су „отровне стрелице“ заиста почеле када је она прошле године одлучила да, заједно са председницом Европског парламента Робертом Мецолом, посети Израел како би исказала солидарност.

Француска европосланица из редова либералне групације „Обновимо Европу“ Натали Лозао је на друштвеној мрежи Икс написала да „госпођа Фон дер Лајен заборавља важну поруку: Израел мора да поштује међународно хуманитарно право“.

Предводница групе Социјалиста и социјалних демократа у Европском парламенту Ираче Гарсија изјавила је да су Фон дер Лајенова и Мецола у Израелу показале „неприхватљиву пристрасност“, као и да је њихова дужност да „представљају ЕУ као целину“.

Помало прикривена критика дошла је и од самог Мишела, који је наводно приватно исказао незадовољство одлуком председнице ЕК да путује у Израел. Како наводи „Билд“, пре него што је до тог пута дошло државе чланице ЕУ су морале да јој дају јасан мандат за тако нешто.

Односи Фон дер Лајенове и Мишела наводно су затегнути од када су пре неколико година заједно путовали у Анкару, на састанак са турским председником Ердоганом. Мишел је том приликом седео у почасној фотељи поред самог Еродагана, док је Фон дер Лајенова остала на каучу по страни, преко пута турског министра спољних послова Мелвута Чавушоглуа.

Борељ на погрешном месту у погрешно време

Још једна особа која се нашла на удару критика је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, за ког кажу да се често налази „на погрешном месту у погрешно време“.

Како наводи „Билд“, Борељ је прошле недеље путовао у Пекинг уместо у Тел Авив, где је критиковао одлуку Фон дер Лајенове да посети Израел.

„Заједничка спољна политика је надлежност влада, а не Комисије. Званичну позицију одређује Савет, којим председава господин Мишел, и Савет министара спољних послова, којим ја председавам“, рекао је Борељ.

Европска позиција је јасна: „Израел има право да се брани, али постоји граница. А то је међународно право и међународно хуманитарно право“.

Појединци у ЕУ већ неко време критикују Бореља, социјалисту из Шпаније, због његових наводних пропалестинских ставова.