Прочитај ми чланак

Расте инфлација у САД: Расту цене хране, станарина и здравствене заштите

0

Потрошачке цене у САД неочекивано су порасле у августу, а основна инфлација је порасла усред растућих трошкова за станарину и здравствену заштиту, што је дало муницију Федералних резерви да испоручи треће повећање каматне стопе од 75 базних поена следеће среде.

Изненађујуће чврста очитавања инфлације која је објавило Министарство рада у уторак уследила су након недавних података који показују отпорност тржишта рада. Извештаји сугеришу да би инфлација могла остати повишена неко време. Председник Fed-а Џером Пауел поновио је прошле недеље да је централна банка “снажно посвећена” борби против инфлације, пише Ројтерс.

– Поновљени скок основних цена у августу поткопава слабију главну стопу инфлације подстакнуту нижим трошковима бензина – рекао је Бен Аyерс, виши економиста у Nationvideu у Колумбусу у Охају. Ово би требало да обезбеди још једно повећање стопе од 75 базних поена на састанку о политици следеће недеље, пошто Fed наставља да заузима чврст став против инфлације.

Индекс потрошачких цена је прошлог месеца ојачао 0,1 одсто након што је остао непромењен у јулу. Пад цена бензина од 10,6 одсто надокнађен је повећањем закупнина, хране и здравствене заштите. Цене хране су порасле за 0,8 одсто, док су трошкови хране конзумиране код куће порасли за 0,7 одсто. Потрошачи су више плаћали и струју и природни гас.

Економисти које је анкетирао Ројтерс прогнозирали су да ће ЦПИ пасти за 0,1 одсто. У периоду од 12 месеци до августа, ЦПИ је порастао за 8,3 одсто. Иако је то било успоравање у односу на јулски раст од 8,5 одсто, инфлација је далеко изнад циљаних 2 одсто Fed-а.

Изван дилеме које бројке о инфлацији у августу представљају Fed-у, оне су главобоља и за Бајденову администрацију и демократе у Конгресу који се надају да ће ограничити своје губитке на новембарским изборима на средини мандата, за које се очекује да ће Представнички дом пребацити у руке републиканаца.

Иако је годишњи ЦПИ достигао максимум од 9,1 одсто у јуну, што је био највећи пораст од новембра 1981. године, остао је изнад 8 одсто шест месеци заредом. Са само још једним ЦПИ извештајем пре избора, мало је вероватно да ће одустати од тога пре него што Американци изађу на биралишта.

Цене бензина у САД пале су са просечног рекордног нивоа изнад 5 долара по галону у јуну, према подацима ААА. У уторак су у просеку коштали 3,707 долара по галону.

Америчке акције су пале. Долар је ојачао у односу на корпу валута. Цене америчког трезора су пале. Званичници Fed-а се окупљају следећег уторка и среде на свом редовном састанку о политици. Према ЦМЕ-овом FedVatch Tool-у, финансијска тржишта су скоро повећала стопу за 75 базних поена следеће среде.

Fed је два пута повећао референтну каматну стопу за три четвртине процентног поена, у јуну и јулу. Од марта је ту стопу подигла са скоро нуле на њен тренутни распон од 2,25 одсто до 2,50 одсто.

Подаци од прошле недеље показали су да су први захтеви за бенефиције за незапослене били најнижи за три месеца. Раст радних места је био солидан у августу. Последњег дана јула била су отворена два радна места за сваког незапосленог.

То подржава снажан раст плата, доприносећи вишим ценама услуга и одржавању повишене основне инфлације.

Искључујући променљиве компоненте хране и енергије, ЦПИ је порастао за 0,6 одсто у августу након повећања од 0,3 одсто у јулу. Економисти су прогнозирали да ће такозвани цоре ЦПИ порасти за 0,3 одсто. Основна инфлација је такође била подстакнута вишим ценама покућства и пословања, као и нових моторних возила, осигурања моторних возила и образовања.

Али дошло је до смањења трошкова авио карата, комуникација и половних аутомобила и камиона.

Током 12 месеци до августа, основни ЦПИ је порастао за 6,3 одсто након раста од 5,9 одсто у јулу.