Прочитај ми чланак

Путин: Западни модел глобализације застарео и пролази кроз дубоку кризу

0

Модел глобализације, који су формирале западне земље ради својих интереса, застарео је и налази се у дубокој кризи, саопштио је председник Русије Владимир Путин.

Он је поздравио учеснике и госте међународног форума „Примаковска читања“, рекавши да је тема форума – „Хоризонти постглобализације“ – веома актуелна.

„Појављује се нови, праведнији и демократичнији систем међународних односа, који одговара потребама светске већине“, наводи се у обраћању руског лидера.

Међутим, како је приметио, „позната група земаља“, која је навикла да доминира у свету, не зауставља се ни пред чим само да би задржала свој утицај који слаби, и практикује отворене уцене и притисак, замењујући систем међународног права некаквим „поретком заснованом на правилима“.
„Таква дестабилизујућа политика изазвала је и кризну ситуацију око Украјине и трагичну ескалацију палестинско-израелског сукоба“, истакао је Путин.

С обзиром на „актуелну изузетно сложену, турбулентну међународну ситуацију“, учесници „Примаковских читања“ имају о чему да дискутују и да разговарају, закључио је руски лидер и свим учесницима форума пожелео успех у раду и све најбоље.

Форум „Примаковска читања“ је научно-експертски форум посвећен међународним односима и економији. Одржава се од 2015. године. Евгеније Примаков сматра се идејним творцем модерне руске спољне политике.