Прочитај ми чланак

Путин тражи Бенету да се Александровско подворје у Јерусалиму неодложно преда РПЦ

0

Израелска штампа извјештава о Путиновом писму Бенету са позивом да се Александровско подворје у Јерусалиму врати РПЦ

Јерусалим. 18. априла. Интерфакс – Израелско издање „Едиот ахронот“ објавило је у понедељак да је руски председник Владимир Путин упутио писмо израелском премијеру Нафталију Бенету у коме позива да се црква Александра Невског, која се налази на територији Александровског подворја у Јерусалиму, преда Русији.

У недељу увече, у писму премијеру Нафталију Бенету, руски председник Владимир Путин затражио је да се црква Александра Невског у старом граду Јерусалима неодложно преда Русији, јер је бивши премијер Бењамин Нетањаху обећао да ће то учинити, пише новина.

Раније је Царско православно палестинско друштво (ИППО) говорило о тешкоћама које су настале око предаје Александровског подворја у Јерусалиму Руској Православној Цркви.

„Сада се боримо за повратак Александровског подворја, и то је веома тешко: скоро смо одлучили, радили смо пет година, нашли смо све историјске документе, али се десила ситуација са Украјином, а Израел се понашао како одговора Израелу – и наш, и ваш, и тамо, и овде, како кажу, што би се рекло, направили су пинг-понг“, рекао је председник ИППО Сергеј Степашин прошлог петка на конференцији у Сергијевом Посаду.

Александровско подворје се налази у непосредној близини Храма Гроба Господњег, од подворја до Голготе има не више од 70 метара. Подворје је археолошки и архитектонски комплекс. Земљиште на коме се налази је 1859. године стекао Александар III. Комплекс је изградило Царско православно палестинско друштво 1896. године.

Сукоб око имовинских права почео је након револуције 1917. и емиграције већине чланова ИППО. Данас у Немачкој и Русији постоје две различите организације са истим именом – Царско православно палестинско друштво, које оспоравају власништво над имањем. У спор је укључена и трећа страна – Палестинско друштво Руске Православне Заграничне Цркве.