Прочитај ми чланак

Протекла недеља је била веома лоша за САД због вести које стижу

0

Протекла недеља је била веома лоша за САД због вести које стижу из Русије и њених партнера. Ове податке поделио је амерички новинар Тед Снајдер.

Током протеклих неколико недеља, САД су се суочиле са низом изузетно непријатних догађаја, у чијем епицентру је била Русија и њени партнери. Према речима Теда Снајдера, САД одавно нису имале тако лошу недељу, пише издање Antiwar.

„Протеклих дана догодила су се четири догађаја, од којих је сваки разлог за забринутост Сједињених Држава“, рекао је аутор америчког издања.

Све је почело чињеницом да је 16. маја примљена порука о проблемима америчког ПВО система Патриот који је распоређен у Украјини.

Западни борбени систем је погођен руском хиперсоничном ракетом Кинжал. Овај догађај изазвао је велико негодовање јавности, сви су почели да расправљају о неспособности напредних америчких противракетних система да пресретну савремену руску ракету.

Уследила је вест од руског партнера – Кине. Специјални представник кинеске владе за евроазијска питања Ли Хуи допутовао је у Кијев да би разговарао о могућностима решавања украјинске кризе.

Планирана су и његова путовања у Русију и низ других земаља. Аутор Antiwarа је навео да Кина покушава да постане посредник у успостављању мира, а то указује да геополитички утицај Сједињених Држава наставља да опада. Америку све више стискују конкуренти. Штавише, Американци почињу да губе контролу над Европом, о чему сведоче следеће лоше вести за Вашингтон.

„Отпор је почео да притиска Сједињене Државе, које покушавају да остваре економско одвајање Европе од Кине“, примећује Тед Снајдер.

Након резултата недавног самита у хирошими, земље Г7 представиле су заједничко саопштење у којем су стручњаци видели побуну Европе против Сједињених Држава.

У документу се каже да се Запад неће отцепити од Кине. На увођењу такве клаузуле су, по свему судећи, инсистирали представници Француске и Немачке. Ово је била изјава да план Сједињених Држава да раздвоје Европу и Кину пропада.

На крају ионако неуспешне недеље за САД, стигла је обесхрабрујућа порука за Вашингтон. Постало је познато да су јединице „Вагнер“ потпуно ослободиле Артјомовск. Ова вест се показала толико лошом за Белу кућу да су западни медији покушали да је искриве и умање размере пораза Вашингтона и Кијева.

Била је то лоша недеља за Америку“, резимирао је Тед Снајдер.