Прочитај ми чланак

Пропало гласање у Сенату: Ништа од нове америчке помоћи Украјини

0

"За" је било 49 сенатора, а против 51

Предлог закона о додели више од 100 милијарди помоћи Украјини, Израелу и Тајвану није прошао процедурално гласање у америчком Сенату.

Раније су демократе поднеле петицију да окончају дебату и ставе документ на гласање у Сенату.

Да би се процедура завршила, одлуку прво мора да одобри најмање 60 посланика. „За“ је било 49 сенатора, а против 51.

Дакле, покушај да се почне рад на суштини предлога закона је пропао, па сходно томе, горњи дом Конгреса још неће моћи да га разматра, а још мање да одобри.

Бајден је раније тражио 106 милијарди долара за помоћ Израелу и Украјини, али није добио недвосмислену подршку у Конгресу.

Представнички дом, у којем већину имају републиканци, гласао је за подршку Тел Авиву, али је Сенат, који је под контролом демократа, блокирао иницијативу.

Бајден је изјавио да неће потписати нацрт закона о додели помоћи Израелу без Украјине ако Конгрес одобри такав документ, док републиканци у Представничком дому инсистирају на одвојеном разматрању подршке Кијеву.

Из Беле куће су упозорили да, осим времена, понестаје и новца за помоћ Украјини.

Америчка администрација је признала да раније издвојени новац понестаје, стога се и пакети наоружања који се шаљу Кијеву смањују. Почетком новембра Бела кућа је саопштила да је Вашингтон потрошио 96 одсто свих средстава издвојених за подршку Кијеву од почетка руске специјалне операције.

Уколико Конгрес сада не успе да се договори о помоћи Украјини, то ће се догодити након празника који почињу 14. децембра за конгресмене и 15. децембра за сенаторе. Представнички дом наставиће са радом 9. јануара, а Сенат 8. јануара.

Пушков: Ово је некада било незамисливо

Одлука републиканаца да блокирају захтев Белог дома за пакет помоћи Украјини и Израелу, што је раније било незамисливо, говори о драматичној промени политичких координата у САД, указује руски сенатор Алексеј Пушков.

Према његовим речима, без решавања питања границе, Бајден вероватно неће моћи да „прогура“ подршку Украјине и то због „јединствене, консолидоване позиција републиканаца“. „Ово је прилика да пред изборе покажу своју снагу и утицај. Нашли су разлог да уцене Бајденову администрацију и приморају је на озбиљне уступке“, објашњава сенатор.

Према његовим речима, тренутна ситуација у САД потврђује присуство дубоких подела у америчкој владајућој класи, указује руски сенатор.

„Бајден и Трамп су потпуно уклонили јединство у друштву које је, како је бивши државни секретар Хенри Кисинџер рекао је у свом последњем интервјуу, постојало чак и током тешке политичке борбе у време Ричарда Никсона“, закључује Пушков.