Прочитај ми чланак

Приватни вртићи најавили ОБУСТАВУ РАДА

0

Председница Савеза удружења приватних школских установа Милка Михаиловић казала је да ће београдске предшколске установе обуставити рад од 1. децембра, након најава привремених градских челника да ће од тог датума Град Београд субвенције за сву децу која иду у приватне вртиће, уместо на рачуне родитеља, исплаћивати директно приватницима.

Подсећамо, председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић казао је да ће се субвенције од по 33.000 динара од 1. децембра уплаћивати предшколским установама, „тако да родитељи неће морати да плаћају овај износ“.

Међутим, предшколске установе са овом одлуком нису сагласиле, пише Нова економија.

Београд у финансијским проблемима, нема за приватне вртиће

Милка Михаиловић је на конференцији за штампу појаснила да би сходно тој одлуци родитељи потписивали уговоре са вртићем, а да би евиденцију о исплаћеним субвецнијама требало би да воде сами вртићи, који би свакога месеца Граду Београду поднесу извештај.

Михаиловић је оценила да се на тај начин приваним вртићима „намеће нешто што не припада њима, нешто што нису ни тражили, нити то сада прихватају“.

– Иницијатива нас је затекла. Било је покушаја 2015. године да (приватне предшколске установе) буду примаоци таквог давања. Са тадашњим градоначелником Синишом Малим успели смо да добијемо битку, да примаоци буду они којима је то намењено – казала је Михаиловић.

Адвокат Савеза Бојан Станојловић подсетио је да се, према закону, права за надокнду не могу преносити на друга физичка или правна лица.

Претходно су домаћи медији објавили да су субвенције повећане са 28.000 на 33.000 динара, али да би биле исплаћиване у року од 45 до 90 дана.

Директор Центра за локалну самоуправу Никола Јовановић оценио је да је одлука в. д. градоначелника Шапића да се приватним предшколским установама субвенције исплаћују у овом року сигнал „да Београд има проблема са ликвидношћу“, да су „предизборна обећања давана олако“, као и да је „велико питање да ли ће приватни вртићи радити од следеће недеље“.

– Ово у пракси значи да ће приватне предшколске установе добити субвенцију од 33.000 динара по уписаном детету тек после 90 дана, а да ће одмах располагати само са сумом која представља разлику између утврђене цене и ове субвенције – казао је Јовановић.

У Новом Саду, родитељи чија деца похађају приватне вртиће покренули су пре неколико дана петицију да град Нови Сад повећа субвенције повећају на економску цену која износи 26.000 динара.