Прочитај ми чланак

Преломни тренутак за свет десиће се следеће седмице: Шта смера НАТО у Вилњусу?

0

Литванску владу је захватио "претерани страх према Русији, недостатак осећаја сигурности и ненормално понашање", пише "Глобал тајмс".

Самит НАТО-а биће одржан следеће седмице у Вилњусу у Литванији, а земља домаћин делује узбуђено и нестрпљиво. Најзначајнији део овог осећања огледа се у провоцирању Кине, пише „Глобал тајмс“.

Истовремено, чини се да је неколико других чланица НАТО-а такође координисало приступ Тајвану. Све ово разоткрило је лоше намере предстојећег самита НАТО-а према Кини.

„Кинески народ то не може да игнорише и мора да буде на опрезу“, упозорава „Глобал тајмс“.

Опонашајући Америку, недељу дана пре самита Литванија је објавила своју такозвану индо-пацифичку стратегију. Најупечатљивији део ове „стратегије“ на 16 страница је изјава о тајванском питању, у којој се наглашава да је „развој економских односа са Тајваном један од стратешких приоритета Литваније“.

Како оцењује поменути медиј, Литванија је чак бесрамно као црвену линију подвукла да се статус кво у Тајванском мореузу не може променити употребом силе или принуде.

То је још један пример ароганције Литваније која је са Тајваном међусобно успоставила представништва, што је довело до наглог погоршања односа са Кином.

Бизарно је да је балтичка земља са мање од три милиона становника, која се налази у зони директног утицаја руско-украјинског сукоба, осмислила Индо-пацифичку стратегију, оцењује „Глобал тајмс“.

Многе формулације из стратегије су већ виђене, јер су директно преузете из америчке реторике према Кини, само су овога пута стигле из Литваније.

Оно што је још више запањујуће је то што се литвански министар спољних послова похвалио како се Литванија, „с обзиром на то да је стратегија одобрена, нашла међу глобалним лидерима“.

„Само неко ко потпуно нема самосвест може да да такву изјаву. Литванија ни у ком случају није глобални лидер“, пише „Глобал тајмс“.

Према оцени овог сајта, чини се да је литванску владу захватио „претерани страх према Русији, недостатак осећаја сигурности и ненормално понашање“.

Сједињене Америчке Државе и НАТО, с друге стране, изгледају као сламка спаса за коју се држи Литванија која се дави.

Вашингтон је у више наврата сигнализирао своју подршку Литванији у питањима везаним за Кину, доводећи ту земљу у ћорсокак. Међутим, Литванија не схвата да је несвесно предала своју судбину другима, а страх је суштински извор енергије који води геополитичку стратегију Америке.

„Глобал тајмс“ наводи да ће се овогодишњи самит НАТО-а у Вилњусу јасно разликовати од претходних.

Као доказ томе наводе да мала антикинеска клика коју је Вашингтон гајио организује „јавни наступ“ уочи самита НАТО-а, показујући радикализам, анксиозност, агресију и импулсивно мешање у азијско-пацифичка питања.

„Ове акције служе као барометар за овај самит НАТО-а и наговештавају наредне потезе Алијансе.“

Док појачава притисак на Русију, НАТО очигледно убрзава своје ширење у азијско-пацифички регион. Овај самит у Вилњусу би могао да постане „преломни“ тренутак, оцењује „Глобал тајмс“.

Лидери четири азијско-пацифичке земље – Јапана, Јужне Кореје, Аустралије и Новог Зеланда – које је НАТО означио као „партнере широм света“ присуствоваће самиту другу годину заредом.

Према извештајима јапанских медија, НАТО ће своје партнерство са ове четири земље подићи на виши ниво, дајући снажан сигнал ширења НАТО-а на азијско-пацифички регион.

Ко још не зна да је ово усмерено на Кину? „На велику партију шаха коју играју НАТО и САД свакако не утиче Литванија, која је само пешак који је прешао Рубикон, охрабрен и гурнут напред, не размишљајући о повлачењу и на крају ће бити неспособан да се врати“, пише „Глобал тајмс“.

Истог дана када је Литванија објавила своју индо-пацифичку стратегију, Велика Британија и Пољска потписале су заједничку декларацију о стратешком партнерству 2030, којом се такође мешају у питање Тајвана.

Различити знаци указују на то да земље чланице НАТО-а даље усклађују своје ставове по питању овог острва, покушавајући да формирају образац усмерен против Кине у међународном јавном мњењу.

Зато је важно испратити какав ће консензус бити начињен на самиту у Вилњусу по питању Кине, као и какви ће конкретни планови бити направљени.

С тим у вези, Литванију не треба посматрати безазлено. Претеране изјаве, као и поступци су прозор кроз који НАТО посматра свет, што нам омогућава да се унапред припремимо за могуће планове Алијансе.