Прочитај ми чланак

Предвиђања Жириновског за 2024: Какав ће бити крај рата у Украјини и распад САД

0

Владимир Жириновски је одувек био познат по својим ексцентричним, а понекад и изузетно оштрим изјавама, које су често добијале пророчки карактер. Његова предвиђања су поново привукла пажњу због догађаја из текуће године. У последњем месецу одлазеће године занимљиво је подсетити се на већ испуњена „пророчанства” политичара, као и на његове прогнозе за Русију и свет у наредним годинама.

Још 2019. године, много пре почетка специјалне војне операције (СВО) за заштиту Донбаса, Жириновски је наговестио да ће председнички избори, на којима је победио Владимир Зеленски, бити последњи за ову земљу. Такође је предвидео, да ће Украјина изгубити део својих територија, а неколико њених региона ће се придружити Русији.

„Крим се већ вратио. Херсон, Николајев, Запорожје, Луганск, Дњепропетровск, Харков, Одеса морају да се врате. Постоји апсолутно руско становништво које никада није имало било какве везе са Украјином“, објаснио је политичар.

Поред тога, у марту 2014-те, он је подсетио, да су пет региона у западној Украјини пољске земље, и предвидео, да ће се „ускоро вратити тамо“.

Русија ће повратити своју некадашњу величину

У децембру 2021-ве, политичар је рекао да ће се за мање од годину дана, 22. фебруара 2022. десити догађај након којег ће „Русија поново постати велика“.

„Нема потребе да звецкамо оружјем, иначе можемо да усвојимо другачији програм, а који, осетићете у 4 сата ујутру 22. фебруара. Волео бих да 22. година буде мирна, али ја увек говорим истину“, објаснио је тада Жириновски.

Ово неће бити мирна година, рекао је тада. „Ово ће бити година када се враћа величина Русије, и сви морају да поштују нашу земљу, иначе ће нам зачепити уста и истребити Русе прво у Донбасу, а потом и на западу Русије.

Неки верују да су ове речи биле предвиђање почетка „специјалне операције“, о чему је руски председник Владимир Путин саопштио 24. фебруара 2022. Жириновски је погрешио за само два дана. Такође је напоменуо да ће се „све смирити” до марта 2024-те.

Предвиђања о Блиском истоку

Жириновски је рекао у једној од емисија, да се најдраматичнији догађаји неће одвијати у Украјини и на Блиском истоку. Он је на то упозорио 2019. године, предвиђајући могуће последице.

„Морамо узети у обзир ситуацију на Блиском истоку. До 2024. тамо ће се одвијати такви догађаји, да ће сви потпуно заборавити шта је Украјина. Овде ће се десити најстрашнији догађаји“, предвидео је он.

Политичар није искључио, да би се оружани сукоб могао проширити на Иран и друге земље, и веровао је да је реч о трећем светском рату. Почетком октобра многи су се сетили овог предвиђања, када је Израел први пут за 50 година прогласио прелазак у ратно стање. Према прогнозама Жириновског, он сматра да у рату са муслиманским светом Израел неће моћи да опстане као држава.

Пожар у Закавказју

Почетком 2021. Жириновски је предвидео да Закавказје чекају велики шокови, посебно у Јерменији, где ће се догодити војни удар, и земља ће бити под новим политичким режимом. Према његовој прогнози, републички премијер Никол Пашињан ће побећи у иностранство, или се сакрити у америчкој амбасади.

„Али промена је неизбежна“, закључио је тада политичар.

Он је истакао, и да је крајње време да јерменски парламент доноси одлуке уместо да настави преговоре. Вероватно ће недавни демарш Јеревана по питању рада у оквиру ОДКБ, значајно додатно погоршати позицију централне владе.

Уједињење руског света

Још једно предвиђање политичара, је у мају ове године објавио потпредседник Државне думе, Борис Чернишов. Он је на свом „Телеграм“ каналу рекао, да је током рада са архивским документима открио белешке са предвиђањима Жириновског, и да су оне везане за будућност Русије.

„2025 – уједињење руског света у границама СССР-а на минимуму, и у границама словенског света на максимуму 2040. године“, наводи се у белешци.

Потпредседник је додао, и да то нису једина предвиђања која је пронашао, и да ће она касније постати доступна.

Лоше вести за САД

Што се тиче САД, неколико месеци пре своје смрти, лидер ЛДПР је предвидео, да у Америци неће бити избора, јер ће земља бити суочена са потпуним колапсом, и позвао да се размишља о напуштању долара, јер „ускоро неће имати са ким да их размени”. Он је истакао етничке сукобе као разлог који би проузроковао распад Сједињених Држава, слично распаду СССР-а.

„У Сједињеним Државама 2024. неће бити избора, јер сама Америка неће постојати“, рекао је тада Жириновски.

Крајем 2020. Жириновски је предвидео и резултате руских избора 2024. године. Он је рекао, да ће се актуелни председник земље Владимир Путин кандидовати за место шефа државе, али ће своју одлуку саопштити најкасније до краја 2023. године.

Истовремено, политичар је додао да чак и ако Путин одбије да учествује на изборима, „из Кремља ће се појавити потпуно нова особа“. Ове недеље се сазнало за „Директну линију“ са Путином, која је заказана за 14. децембар. Да видимо, можда ће Путин ових дана рећи да је спреман да преузме нову функцију.

Испуњена предвиђања политичара

Лидер ЛДПР-а је раније предвидео украјински Мајдан уз интервенцију САД. Године 1999, након расплета југословенског рата, Жириновски је рекао, да америчке обавештајне службе можда изазивају антируске догађаје у Украјини, а најгори пораз би био нанет Кијеву.

Још једно предвиђање политичара се обистинило у виду погоршања ситуације у Казахстану. У јулу 2021. позвао је своје сународнике да се преселе у Русију, упозоравајући на могуће сукобе, касније су у земљи почели масовни немири.

Владимир Жириновски је преминуо 6. априла 2022. у 75. години, након што је хоспитализован са коронавирусом. Шест година пре смрти, лидер Либерално демократске партије поклонио је Музеју савремене историје јединствену капсулу са својим предвиђањима, која садржи информације о развоју догађаја у свету за 20 година. Капсула неће бити отворена до 2036. године.